Samfund

Den svenske dramatiker Lars Norén er død - 76 år

Et af Sveriges største navne inden for teater og scenekunst Lars Norén er død efter at have fået covid-19.

Den svenske forfatter og dramatiker Lars Norén er død, 76 år. Det bekræfter hans forlag over for nyhedsbureauet TT.

- Albert Bonniers Forlag har i dag fået den triste opgave af familien at meddele, at Lars Norén døde tirsdag 26. januar 2021 af komplikationer knyttet til covid-19, skriver forlaget i en pressemeddelelse.

Især stort navn i 90'erne

Dramatikeren døde på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm efter nogle ugers sygdom, siger forlægger Eva Bonnier til netavisen Expressen.

Lars Norén er blevet betegnet som et af Sveriges største navne inden for teater og scenekunst og som 1990'ernes betydeligste nulevende dramatiker i Skandinavien. Svenske medier har kaldt ham August Strindbergs arvtager.

Han er blandt andet kendt for skuespil som "Personkreds 3" og "Kaos er nabo til Gud" fra begyndelsen af 1980'erne. Sidstnævnte blev lavet til en tv-serie og blev Noréns store gennembrud som dramatiker, skriver SVT i en nekrolog.

Siden fulgte en lang række teaterstykker, der for manges vedkommende handler om de små og store konflikter, der bobler under overfladen i familierne.

Stor poet, prosaforfatter og dramatiker

Eva Bonnier kalder ham en af vor tids helt store dramatikere og forfattere.

- Det er næsten ikke muligt at sætte ord på. Han har et så stort bagkatalog. Han var en stor poet, en stor prosaforfatter, en meget stor dramatiker, siger hun til Expressen.

Mange af Noréns værker kredsede om personer i samfundets udkant, heriblandt misbrugere, hjemløse og psykisk syge, som fik en stemme i "Personkreds 3".

Et bankrøveri og to dræbte politifolk

Hans mest kontroversielle stykke er nok "Sju tre". De medvirkende var fængselsindsatte, der spiller sig selv. Det skabte en stor debat om ytringsfrihed og dens grænser, at de som erklærede nynazister fik lov at tale om, hvordan Sverige skal "renses".

En af de medvirkende brugte den udgangstilladelse fra fængslet, som han fik til at deltage i teaterstykket, til at røve en bank i byen Kisa. Under flugten skød og dræbte han to politifolk.

En lang række af Noréns skuespil har også været opført på danske teatre, heriblandt "Natten er dagens mor", der blev opført på Det Kongelige Teater i København i 1986.

Han efterlader sig tre børn.