Coronavirus

Ældste borgere prioriteres nu i vaccinekø - ansatte må vente

Frontpersonale i coronaindsatsen må vente på første vaccinestik. Borgere over 85 prioriteres den kommende tid.

Den kommende tid vil vaccineindsatsen mod corona udelukkende koncentrere sig om de ældste borgere over 85 år.

Det skriver Politiken.

Meldingen kommer i et brev til landets fem regioner, som TV 2 er i besiddelse af.

Her melder Sundhedsstyrelsen ud, at man altså vil prioritere de ældste.

- Statens Serum Institut modtager onsdag den 27. januar 2021 i alt 73.710 doser Corminata(Pfizers vaccine, red.), bekræftes det i brevet, hvor det også fremgår, at der kommer 6000 doser vaccine fra Moderna, som bliver fordelt til ældre patienter i Region Nordjylland.

- Disse skal anvendes til førstegangsvaccination af personer med alder 85 år og ældre i målgruppe 3, og distribueres efter aftale til Region Nordjylland, hedder det i Sundhedsstyrelsens brev.

Søren Brostrøm understreger overfor avisen, at de ældre i gruppe 3 bliver prioriteret frem for personale i ældre- og sundhedssektoren.

- Nu skal vi virkelig i gang med gruppe 3, altså de hjemmeboende ældre over 85 år, der kan klare sig selv, men som er i stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Det betyder konkret, at frontpersonalet i sundhedssektoren og ældreplejen, der ikke har fået første stik, må vente, siger Søren Brostrøm ifølge Politiken.

Kritik af ny strategi

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for den prioritering. Hos Lægeforeningen siger formand Camilla Noelle Rathcke, at beslutningen er et drastisk skridt. Den kan, mener hun, "få meget uheldige konsekvenser for hele coronaindsatsen".

- Læger og andre i front arbejder måned efter måned under et benhårdt pres og bliver også i højere grad end resten af befolkningen smittede og syge af covid-19, netop fordi de står i front. Det kan ikke blive ved, siger hun til Politiken.

Anderledes toner kommer fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimenterende virologi på Københavns Universitet.

- De sårbare risikerer i langt højere grad at dø af covid-19. Bliver plejepersonalet smittet, vil de fleste trods alt klare sig, selvom de kan risikere langtidspåvirkningerne af infektionen, siger han til Politiken.

Søren Brostrøm begrunder i øvrigt ifølge Politiken beslutningen med, at han sjældent har set en sygdom, hvor alder er så afgørende et parameter for alvorlig sygdom og død som med coronavirus.

26. januar 2021 er i alt 183.295 personer registreret vaccineret første gang. Det svarer til 3,14 % af Danmarks befolkning. Heraf er 180.626 personer vaccineret med Comirnaty® vaccinen fra Pfizer/BioNtech og 2669 personer vaccineret med Modernas covid-19-vaccine.

Danmark modtager leverancer af vacciner fra Pfizer og BioNTech og Moderna. Snart forventes det, at en vaccine fra AstraZeneca godkendes. Medicinalproducenten har dog varslet, at der vil blive færre leverancer til Europa end forventet.