Coronavirus

Vaccinefinte kan være milliarder værd

En ekstra dose i hvert vaccineglas til EU-borgere kan give Pfizer/BioNTech en ekstra indtægt på knap ni milliarder kroner.

Det, der begyndte som en glædelig nyhed, er endt som en hovedpine i først EU og siden USA:

Opdagelsen af at man ved hjælp af en særlig kanyle kunne trække en ekstra dose ud af de glas, der indeholder Pfizer/BioNTechs-vaccine mod coronavirus.

Den ekstra dose vakte i første omgang glæde, fordi man i stedet for fem kunne få seks stik ud af et glas.

Men nu har den sjette dose vist sig at være et problem for den danske vaccineplan og en økonomisk fordel for Pfizer/BioNTech.

Doser for milliarder

For da EUs Lægemiddelagentur, EMA, først i januar godkendte den ekstra dose, åbnede det nemlig for, at vaccineproducenten kunne lave en finte.

Pfizer/BioNTech har nemlig ændret i leveringsplanen for blandt andet Danmark på baggrund af de ekstra, dyrebare dråber, og i stedet for at tælle leveringen i kasser med vacciner bliver den opgjort i doser. Derfor bliver antallet af leverede kasser lavere end først antaget, selvom antallet af doser er det samme.

De ekstra 20 procent i hvert glas kan blive en god forretning for vaccineproducenten, skriver Jyllands-Posten.

Vaccine-prisliste

  • Oxford/Astrazeneca: 1,78 euro (13,24 kroner)

  • Johnson & Johnson: 8,50 dollars (51,59 kroner)

  • Sanofi/GSK: 7,56 euro (56,24 kroner)

  • Curevac: 10 euro (74,40 kroner)

  • Pfizer/Biontech: 12 euro (89,28 kroner)

  • Moderna: 18 dollars (109,24 kroner)

Kilde: Eva de Bleeker

For ud fra en prisliste, der sidste år blev lækket af Belgiens premierminister, er de ekstra doser en guldgrube. EU har købsaftaler med Pfizer/BioNTech på op til 600 millioner doser, hvilket vil have en samlet værdi på over 53 milliarder kroner.

Ændringen på hætteglassets mærkat betyder, at der alene i EU vil frigives 100 millioner ekstra doser. Det svarer til vacciner for 8,9 milliarder kroner.

Pfizer/BioNTech siger, at de nye mærkater er lavet for at skabe "klarhed til sundhedspersonalet, minimere vaccinespild og sikre den mest effektive anvendelse af vaccinen". Desuden lægger man vægt på, at kapaciteten bliver øget, så der kan sendes flere vacciner afsted i andet kvartal i 2021.

Men den forklaring køber man ikke hos Statens Serum Institut, hvor man ikke mener, at vaccineproducenten leverer det, der var aftalt.

Kræver særlig sprøjte

For at få den ekstra dose ud af glassene kræver det en særlig sprøjte, der er lavet til at tage meget præcise mål fra glassene.

I Danmark har vi været gode til at få udnyttet det ekstra stik ud af glasset, men sådan forholder det sig langt fra alle steder. Blandt andet i Frankrig, Tyskland og Schweiz har man kæmpet med at få seks doser ud af vaccinerne, skriver Reuters.

Den udfordringen ser ud til at ramme hårdt i i USA, hvor man har lagt billet ind på 200 millioner doser fra Pfizer/BioNTech.

Her kæmper man med at få skaffet nok af de særlige sprøjter, og mandag meldte verdens største kanyle-producent, Becton Dickinson, ud, at man de næste uger ikke har kapaciteten til at forsyne USA med så mange af de sprøjterne.

Diskussion i EU

Indtil videre har den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, meldt ud, at man sender flere sprøjtermed hver sending vaccinedoser, men at det ikke kan være af den særlige slags.

Lige nu er EU-landene i gang med at undersøge, hvordan forandringen fra kasser til doser vil påvirke de kommende måneders levering.

- Vi er i gang med at undersøge, hvad de 20 procent flere doser betyder for kontraktforhold og leveringer, før vi indtager en holdning til det. Vi diskuterer det med landene nu, siger Stefan De Keersmaecker, der er talsmand for EU-Kommissionen på sundhedsområdet, til Jyllands-Posten.