Coronavirus

Moderna tester ny, justeret vaccine

Moderna har sat gang i to nye teststudier af vacciner mod coronavirus.

Vaccinen mod coronavirus, som er udviklet af Moderna, beskytter mod den britiske og den sydafrikanske virusvariant, oplyser det amerikanske firma i en pressemeddelelse.

Men i samme omgang melder Moderna også en anden - og mindre positiv - nyhed ud.

For laboratorieforsøg har vist, at de antistoffer, som vaccinen kan få kroppen til at producere, kan være op til seks gange mindre effektiv mod den sydafrikanske mutation B.1.351. Det kan tyde på, at mutationen muligvis er i stand til at snyde immunforsvaret og svække vaccinen. Noget, du kan læse mere om her.

På den baggrund er Moderna nu i gang med to nye vaccine-studier.

Tester et tredje stik

Det ene studie undersøger, hvad det vil gøre for vaccinens effekt, at den bliver givet ikke bare to, men tre gange.

Det andet teststudie drejer sig om en ny vaccinevariant, der er justeret til B.1.351-varianten. Her er man i gang med fase ét af de kliniske test.

En af Modernas konkurrenter, Pfizer/BioNTech, har meldt ud, at de vil være i stand til at producere en ny, mutationstilpasset vaccine på seks uger, men ikke, at de er i gang med det. Selskabets vaccine har vist sig at beskytte mod den britiske B117-variant.

Spekulationerne om, hvorvidt en ny virusvariant ville betyde, at vaccinen blev svækket, har svirret. For virus muterer af sig selv for at overleve. Det er også det, der er grundlaget for Modernas to nye studier.

- Vi mener, at det er bydende nødvendigt, at vi er proaktive i takt med, at virussen udvikler sig, siger Stéphane Bancel, CEO hos Moderna i pressemeddelelsen.

Ny, fleksibel teknologi

Modernas vaccine er baseret på mRNA-teknologien, der ikke tidligere er blevet godkendt til vacciner. En af fordelene ved den nye teknologi er, at mRNA-vaccinerne er fleksible og ret nemt kan tilpasses nye mutationer.

Man udskifter "koden" i vaccinen med en, der svarer til virussen, og derefter kan resten af produktionskæden forblive, som den altid har været.

Selvom vaccinen kan være relativt hurtig at udvikle, vil det stadig kræve en ny godkendelse, før den kan blive rullet ud. Herhjemme har Lægemiddelstyrelsen meldt ud, at en sådan godkendelse vil være hurtigere end en fuld, ny godkendelse, men stadig vil kræve en del teststudier.

Moderna var den første vaccine mod coronavirus, der blev testet på mennesker allerede i marts.

Danmark har sikret sig tre millioner doser af Modernas vacciner, men langt størstedelen vil komme tidligst i andet kvartal af 2021, fordi Modernas produktionsfaciliter endnu er begrænsende.