Coronavirus

Studier og eksperter delt i to lejre - smitter børn mere eller mindre end voksne?

Der har bredt sig en uvidenskabelig tendens, men alle vil det bedste for børnene, siger dansk ekspert.

Børnene åbnede ballet i foråret efter den første nedlukning, men skal de også som de første sendes af sted, når samfundet efter den anden nedlukning igen skal åbne op?

Det er det helt store spørgsmål, som mange lige nu stiller sig. For i takt med, at smittetallene falder, begynder en mere normal hverdag med en mulig ophævelse af de danske restriktioner med langsomme skridt at nærme sig.

Men mere end et år inden i pandemien er der fortsat ikke megen videnskab at læne sig op ad, når det gælder børnene.

En af de helt store ubekendte er derfor fortsat, om børnene er små smittebomber, der bidrager til at sprede coronavirussen - sådan som det er tilfældet under almindelige influenzasæsoner - eller om de i virkeligheden smitter mindre end de voksne?

Også eksperterne er splittet i to lejre – dem, der mener, at børnene er tavse smittespredere, der bidrager væsentligt til smittespredningen. Og dem, som mener, at børnene smitter mindre end voksne.

Samme splittelse afspejler sig i de mange studier, der efterhånden er offentliggjort – for hvor et studie den ene dag peger på, at børn smitter mindre end voksne som her, her og her, slår et andet dagen efter fast, at børnene smitter mere og er tavse smittespredere som her, her og her.

Tysk professor: Smitte fra børnene er undervurderet

Kigger vi på fakta, er det indtil videre sikkert, at børn bliver smittet og kan give smitten videre. Det er dog også fakta, at langt størstedelen af børnene nærmest ikke bliver syge, når de bliver smittet med coronavirus – faktisk får mange af dem ingen symptomer.

Og det er her problemerne opstår, for spiller de så alligevel en rolle i smittespredningen af coronavirus?

Ja, mener den tyske professor i mikrobiologi ved Universitet i Wien, Michael Wagner, følge det tyske medie Spiegel.

På baggrund af de første analyser i et stort studie om coronavirus i skolerne i Østrig slår han nemlig fast, at skolebørn har lige så stor risiko for at blive smittet med coronavirus som deres lærere.

En pige uden hoste eller nys. En dreng, der ikke engang havde en løbende næse – uidentificerede virusspredere.

Michael Wagner, tysk professor

Den eneste forskel er ifølge ham, at børnenes smitte ofte går ubemærket hen, netop fordi de sjældent viser symptomer. Og af den grund er risikoen for smittespredning fra børn ifølge professoren undervurderet.

Samtidig er børnene signifikant undertestet, og det resulterer ifølge Michael Wagner i et tilsvarende stort antal smittesager, der ikke er blevet opdaget.

I Østrig sad der et smittet barn uden symptomer i hver fjerde klasse

Wagner og flere andre forskere fra universiteterne i Graz, Linz og Innsbruck kigger lige nu på smittespredningen blandt lærere og børn i 1. til 8. klasse på over 240 skoler i hele Østrig.

Det fortsætter de med at gøre resten af skoleåret, hvor børn og lærere uden symptomer på sygdom jævnligt vil blive testet ved hjælp af en PCR-test. Men der er ifølge den tyske professor allerede viden at hente i de første resultater fra oktober og november.

Der er en tendens til, at vi gerne vil se data, før de er blevet fagfællebedømt, men det er efter min mening en uvidenskabelig tendens

Allan Randrup Thomsen

Her viser det sig nemlig, at 1,42 procent af eleverne og lærerne uden symptomer indtil videre er testet positiv – og der var ingen forskel på andelen af smittede blandt de to grupper.

Der var heller ingen forskel på andelen af smittede blandt de mindre skolebørn og de større.

- Det betyder, at der var et smittet barn i omkring hvert tredje til fjerde klasseværelse i november. Uden at vide, at de var smittet. En pige uden hoste eller nys. En dreng, der ikke engang havde en løbende næse – uidentificerede virusspredere, siger Michael Wagner ifølge Spiegel.

Samtidig viste indsamlingen i november, at smittespredningen i skolerne siden oktober var steget til det tredobbelte og firedobbelte, hvilket stemte overens med udviklingen i smittespredningen over hele landet.

De foreløbige resultater fra det østrigske studie stemmer også overens med et andet studie fra Massachusetts General Hospital i USA, der blev offentliggjort i august. Her konkluderede forskerne, at børn har potentiale til at være tavse spredere af coronavirus i et større omfang end hidtil antaget.

Antagelser om børn bygger på en myte, siger britisk forsker

Ifølge en epidemiolog ved Queen Mary University i London, Deepti Gurdasani, er hele diskussionen om smittespredningen fra børn baseret på en forkert antagelse af, at børn ikke i foråret bidrag til smittespredningen.

Der er nemlig tale om en myte, skrev hun i starten af det nye år på Twitter, da der var frygt for, at den nye britiske variant B.1.1.7 så ud til at smitte børn mere end andre varianter.

- Det er på tide at lægge dette til hvile, skrev Deepti Gurdasani.

Denne frygt er i øvrigt blevet tilbagevist i et nyt stort studie fra Oxford Universitet i London, hvor forskere har konkluderet, at selv om B.1.1.7 er mere smitsom, så ”ser den ikke ud til at være særligt tilpasset nogen aldersgruppe.”

Faktisk ser B.1.1.7 generelt ud til ikke at være helt op til 70 procent mere smitsom, sådan som først antaget.

- Hvis vi skal finde fakta, skal vi vente på færdige studier

Ifølge Deepti Gurdasani viser videnskabelige beviser fra hele kloden og fra Storbritannien, der har været hårdt ramt af smitte, at skoler har bidraget signifikant til lokal smittespredning, ligesom utallige studier ifølge hende viser, hvordan nedlukningen af skoler bremsede spredningen af coronavirus op.

Men den danske ekspert Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi, er ikke helt så overbevist om de videnskabelige beviser fra hele kloden.

De kan og bliver smittet og spreder smitte til andre, men de gør det mindre hyppigt end voksne

Kári Stefánsson

Han følger – blandt mange andre studier – også studiet fra Østrig, som han kalder lovende, men ikke vil kommentere, fordi studiet ikke er afsluttet eller er blevet fagfællebedømt.

For selv de bedste studier har fejlkilder, siger han:

- Der er en tendens til, at vi gerne vil se data, før de er blevet fagfællebedømt, men det er efter min mening en uvidenskabelig tendens. Hvis vi skal finde fakta, skal vi afvente, at studierne bliver vurderet for at se, hvad fejlkilderne er.

Han har indtil videre kun set et studie om smittespredningen blandt børn, der ifølge hans opfattelse er ”godt og solidt.”

Når der er tale om børn, så har man en større tendens til at reagere. Og så tenderer nogen til at være mere overforsigtige

Allan Randrup Thomsen

Studiet er fra Island, og det viser, at børn i foråret kun halvt så meget som voksne blev smittet med og spreder coronavirus.

I studiet blev alle voksne og børn, der i foråret var i karantæne efter at have været udsat for potentiel smitte, overvåget. Det drejer sig om 40.000 mennesker, og studiet blev udført af forskere fra landets sundhedsmyndigheder i samarbejde med det private genetikfirma DeCode Genetics.

- De (børnene, red.) kan og bliver smittet og spreder smitte til andre, men de gør det mindre hyppigt end voksne, sagde Kári Stefánsson, der er administrerende direktør for DeCode Genetics, til National Geographic, der havde fået adgang til studiet.

- Alle vil gør det bedste for børn

Allan Randrup Thomsen placerer sig selv i midten af de to lejre, som mange forskere har delt sig i, når det gælder børns rolle i smittespredningen.

Årsagen er, at ingen af lejrene har ”voldsom solid videnskabelig baggrund” for at komme med den ene eller anden udtalelse.

- Alle vil gerne gøre det bedste for børn, der er en sårbar gruppe og afhængige af, at vi beskytter dem. Men fordi det er et så sårbart emne, når der er tale om børn, så har man en større tendens til at reagere. Og så tenderer nogen til at være mere overforsigtige. Det er et delikat emne, siger han.

Han mener selv, at der er ”relativ god evidens for,” at børn ikke er de værste smittespredere.

- Det gælder også, når vi tager højde for, at vi i foråret med stor sandsynlighed undervurderede hyppigheden af smitte blandt børn på grund af manglende symptomer, siger han til TV 2.