Samfund

Helle Thorning skal være med til at afgøre Trumps skæbne på Facebook

Helle Thorning-Schmidt er sammen med tre andre medformand for det råd, der skal beslutte, om Trump skal udelukkes fra Facebook og Instagram.

Danmarks tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, skal som medformand af Facebooks såkaldte "tilsynsråd" være med til at afgøre Donald Trumps fremtid på de to sociale medier Facebook og Instagram.

Trump blev udelukket på ubestemt tid 7. januar i kølvandet på stormen på Kongressen i USA, som kostede flere mennesker livet. Den tidligere amerikanske præsident er også blevet udelukket fra Twitter, som han ellers har brugt flittigt under hele sin embedsperiode.

Tilsynsrådet, som er udpeget og betalt af Facebook, skal nu tage stilling til, om den afgørelse, som har kastet stor global opmærksomhed af sig, skal omgøres.

Det er Facebook selv, der har bedt rådet om at tage stilling til sagen.

Trump kan selv komme til orde

Til at begynde med vil der blive nedsat et panel med fem personer, som skal tage den indledende drøftelse af sagen.

- Samtidig vil vi åbne op for, at Facebook kan begrunde, hvorfor de har udelukket Trump. Og at Trump - eller hans administrator - kan komme med deres indlæg til, hvad de har at sige om denne her sag, siger Helle Thorning-Schmidt, der altså er medformand i det, der hedder Facebook Content Oversight Board.

Rådet ved dog endnu ikke, om Donald Trump har tænkt sig at benytte den ret.

Desuden vil der også være åbent for, at borgere eller organisationer kan komme med deres input i sagen.

- På baggrund af det vil vi træffe en afgørelse, som forsøger at finde balancen og vurdere, hvorvidt de såkaldte fælleskabsregler, som man har på Facebook, er blevet overtrådt. Selvfølgelig kigger vi også på, om der er nogle menneskerettigheder, herunder ytringsfriheden, der er overtrådt.

Trumps position har betydning

Ifølge Helle Thorning-Schmidt kommer sagen ikke udelukkende til at handle om, hvad der er sagt og skrevet på de sociale medier.

- Det har selvfølgelig også en betydning, at det er en politisk leder, der har postet noget konkret indhold. Det vil det altid have, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ud over Trumps sag har Facebook også bedt rådet om at tage stilling til problemstillingen omkring politiske ledere og deres opslag på Facebook og Instagram. Helle Thorning-Schmidt fortæller, at rådet lige nu også sidder med en sag om en tidligere statsminister i Malaysia.

Helle Thorning-Schmidt er sammen med tre andre medformand for rådet, og Facebook skal følge de beslutninger, rådet træffer.

Rådet har 90 dage til at træffe en beslutning.