Bliv klogere på det komplicerede forløb omkring den uudnyttede kapacitet for lyntests herhjemme - se tidslinjen sidst i artiklen.
I Faxe Kommune er borgmester Ole Vive (V) forundret over den besked, som justitsminister Nick Hækkerup (S) udsendte onsdag eftermiddag i en pressemeddelelse.
Ifølge Ole Vive havde landets kommuner onsdag 20. januar om morgenen et møde med Kommunernes Landsforening (KL). Her lød beskeden, at KL havde været i forbindelse med de private udbydere af de mobile enheder, men at der er ikke var kapacitet til at levere lyntests.
- Ganske få timer efter, så bliver vi smidt under bussen af justitsministeren. Det har jeg svært ved at forstå, siger Ole Vive til TV 2.
Borgmesteren kalder forløbet dybt problematisk og forstår ikke, hvor det er gået galt i processen.
For Faxe Kommune har gentagne gange forsøgt at få lyntest ud til medarbejderne i daginstitutionerne, men uden held. Derfor er borgmesteren oprørt over situationen.
- Vi synes faktisk rent faktisk, at vi har gjort, hvad vi kunne. Som arbejdsgiver vil vi rigtig gerne passe på vores medarbejdere, fastslår Ole Vive.
Borgmesteren oplyser, at man straks har rettet henvendelse til den private leverandør af lyntests, så personalet i Faxe Kommunes daginstitutioner kan testes fra på mandag.
For i den nuværende situation er der ikke råd til at spilde tiden, mener Ole Vive, der kun har ét ønske.
- Vi har brug for flere tests, og at de kommer ud til personalet, siger han til TV 2.
Borgmesteren i Faxe Kommune er langt fra den eneste, der undrer sig over, hvorfor justitsminister Nick Hækkerup har kritiseret kommunerne for ikke at gøre nok i forhold til at få lyntestet de kommunalt ansatte i daginstitutioner, på dagtilbud og på plejehjem.
- Leverandørerne rapporterer for tiden om meget betydelig ledig testkapacitet, som kommunerne ikke bruger. Det er ikke holdbart i en situation, hvor mere smitsomme virusvarianter spredes i vores samfund, udtalte Nick Hækkerup i onsdagens pressemeddelelse.
Ifølge Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune, har kommunen gennem længere tid presset på for også at kunne lynteste blandt andet medarbejderne på plejecentrene i et forsøg på at holde smitten ude af plejehjemmene.
Benedikte Kiær kalder forløbet "meget mærkværdigt". Hun mener ligesom Faxes borgmester, at justitsministeren forsøger at smide kommunerne under bussen.
På Christiansborg er flere partier utilfredse med, at ansvaret for problemerne tilsyneladende er faldet ned mellem to stole. Det kan have kostet menneskeliv på landets plejehjem, at brugen af lyntest langt fra er blevet udnyttet til fulde.
Ministre i samråd
Det er ikke kun flere af landets borgmestre, der er forvirrede over håndteringen af de manglende lyntests til de kommunalt ansatte i eksempelvis daginstitutioner og plejehjem.
De konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, deler forundringen og har kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen.
- Vi er simpelthen nødt til at få undersøgt det her til bunds for at få fundet ud af, hvor det er gået galt, siger Per Larsen til TV 2.
Det er endnu ikke afgjort, hvornår det indkaldte samråd skal finde sted.
Her er, hvad vi på nuværende tidspunkt ved om forløbet med de uudnyttede lyntests.
Lyntests - uudnyttet testkapacitet
2020
Pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet
Sundhedsministeriet udsender en pressemeddelelse, som omhandler udbud af 100.000 daglige lyntests via private virksomheder fra starten af februar til udgangen af april 2021.
Forventningen er, at mindst 60 procent af kapaciteten fra 1. februar skal være mobil.
Det er regionerne, der har ansvaret for at koordinere det mobile udbud af lyntests på tværs af landet, lyder det.
Samtidigt bliver det besluttet at forlænge aftalerne med de fire private leverandører, der på daværende tidspunkt leverer 100.000 lyntests, indtil 1. februar.
2021
Møde mellem det offentlige og private udbydere af lyntests
På mødet deltog Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL), Sundhedsministeriet samt de private testudbydere af lyntests.
Ifølge Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink, handlede mødet om, hvordan de private udbydere kunne skrue op for den mobile testindsats, så de i langt højere grad kunne komme ud på eksempelvis plejecentre og institutioner for at lave smitteopsporing på stedet.
- Fordi vi ikke har den søgning ned til vores testcentre, som vi har haft, så må vi komme ud i landet i stedet for. Det er derfor, vi mobiliserer det her mobile testcenter-setup, sagde direktøren fra Carelink.
Statsminister Mette Frederiksen (S) bliver interviewet af TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg i 19 Nyhederne.
Her siger statsministeren blandt andet følgende:
- Kviktest er ikke noget jeg på noget som helst tidspunkt har været imod, og der hvor man ikke har fået det rullet ud endnu, der skal myndighederne se at få det gjort (i forhold til plejehjem, red.).
- Vi meldte ud så sent som i sidste uge, at som regering ønsker vi, at der kviktestes ved alle plejecentre, men i øvrigt også ved alle andre virksomheder.
Orientering fra KL til kommunerne: Begrænset testkapacitet
I en såkaldt direktørmail fra Kommunernes Landsforening, som TV 2 er i besiddelse af, til alle landets kommuner står der, at den mobile kapacitet er begrænset i forhold til lyntests:
- I forhold til kviktest (lyntests, red.), så er den nuværende testkapacitet rammesat af den aftale, der er indgået mellem regionerne og fire private leverandører. Den aftale gælder frem til 2. februar. Herefter vil rammerne blive bestemt af de nye aftaler, der aftales om kapaciteten for kviktest (lyntests, red.). I øjeblikket er den mobile kapacitet begrænset. Med de nye aftaler, som træder i kraft i februar, vil der være langt mere mobil kapacitet, lyder det.
Pressemeddelelse fra Justitsministeriet
Justitsminister Nick Hækkerup (S). Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
- Jeg vil derfor gerne komme med en kraftig opfordring til kommunerne om at gøre brug af den løsning og hurtigst muligt at få de mobile testenheder ud, siger justitsminister Nick Hækkerup (S)
Det skyldes "en meget betydelig ledig testkapacitet" som kommunerne ikke gør brug af.
Derfor bliver alle landets borgmestre dagen efter hasteindkaldt til et virtuelt møde om lyntests og den uudnyttede kapacitet for lyntests.
Orientering fra KL til kommunerne: Rigelig testkapacitet
I en såkaldt direktørmail fra Kommunernes Landsforening, som TV 2 er i besiddelse af, til alle landets kommuner fremgår det, at "lyntests nu kan anvendes bredt".
Alle landets kommuner får samtidig besked på, hvilken privat udbyder af lyntest de skal benytte sig af - og selv stå for at kontakte.
- KL har i direktørmailen i går og i sidste og forrige uge informeret om muligheden for, at kommunen kan tilbyde kviktest (lyntests, red.) til personalet i sociale botilbud og opholdssteder, samt til personalet i dagtilbud til børn.
- Endvidere er der også mulighed for at anvende kviktest på plejehjem mv., oveni pcr-testning, hvilket allerede sker i et vist omfang.
I mailen står der, at KL onsdag 20. januar har deltaget i et møde med de private leverandører af lyntests.
Her er meldingen, at der er rigelig kapacitet, herunder mobilkapacitet.
- Det er et stort politisk ønske, at få udnyttet testkapaciteten og dermed få bremset smittekæder, lyder det.
Pressemeddelelse fra Kommunernes Landsforening
KL-formand Jacob Bundsgaard (Arkivfoto). Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Landets 98 kommuner vil fremadrettet skrue markant op for brugen af lyntests i kampen mod covid-19 via private udbydere, lyder det fra formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard (S).
- Nu har vi opfordret kommunerne til at rekvirere så mange tests, som det overhovedet er muligt at få fat på, siger KL-formanden.
Testkapaciteten på de nuværende mobile lyntests bliver langt fra udnyttet, men det skal der fremadrettet laves om på til glæde for det kommunale personale på plejehjem, i døgninstitutioner og dagtilbud, mener både justitsministeren og Jacob Bundsgaard.
Virtuelt møde mellem regeringen, kommunerne, KL og Danske Regioner
På det virtuelle møde deltager justitsminister Nick Hækkerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og ældreminister Astrid Krag (S) fra regeringen samt borgmestre fra alle landets 98 kommuner.
Samtidig indrømmer justitsministeren, at der har været tvivl om, hvorvidt kommunerne har kunnet rekvirere lyntest til eksempelvis plejehjemspersonale og pædagoger.
Flere borgmestre giver udtryk for, at de først er blevet informeret om den uudnyttede testkapacitet onsdag 20. januar via pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.
Ministre kaldes i samråd
Per Larsen. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, kalder justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen om den uudnyttede kapacitet for lyntests.
- Vi er simpelthen nødt til at få undersøgt det her til bunds for at få fundet ud af, hvor det er gået galt, siger Per Larsen om baggrunden for, at han kalder ministrene i samråd.