Musikfestivalen Glastonbury er aflyst – men hvad med de danske?

Festivalen skulle være afholdt fra 23. til 27. juni i år. I samme periode er flere danske festivaler også sat til at løbe af stablen.

Den verdenskendte, engelske musikfestival Glastonbury er blevet aflyst på grund af coronavirus.

Det oplyser arrangørerne på festivalens officielle Twitter-konto.

- Det er med stor sorg, at vi må annoncere, at dette års Glastonbury Festival ikke kommer til at finde sted, og at det vil blive endnu et år, hvor vi ligger brak, skriver arrangørerne.

Det er andet år i træk, at festivalen må aflyse på grund af den verdensomspændende pandemi.

Vi er fortsat forsigtigt optimistiske omkring at afholde Roskilde Festival nummer 50 til sommer

Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup

Hvad med de danske festivaler?

Festivalen skulle være afholdt fra 23. til 27. juni i år. En periode, hvor en række danske festivaler også er sat til at løbe af stablen.

Heriblandt er Roskilde Festival, som skal afholdes fra 26. juni til 3. juli. Arrangørerne bag landets største festival er dog - på trods af den engelske aflysning - fortsat "forsigtigt optimistiske" i forhold til at kunne afholde årets musikfest.

- Vi kom langt med planlægningen af 2020-festivalen, så vi skal ikke starte forfra. Og vi kan løbe meget hurtigt, når det handler om opbygningen og hele slutspurten frem mod startdatoen til sommer, hvis myndighederne giver tilladelse til større forsamlinger, siger Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup.

Hun fortæller, at festivalen sammen med brancheforeningerne Divisionsforeningen, Dansk Live og Horesta arbejder på at udvikle sundhedsforsvarlige løsninger til, når mange mennesker skal samles.

Blandt andet ser de på muligheden for at kombinere hurtigtest og et såkaldt coronapas, hvor en negativ test, en vaccine eller dokumentation for antistoffer i blodet kan give adgang til større begivenheder.

Vi er i fuld gang med at planlægge det hele

Talsmand for Skanderborg Festival, Søren Eskildsen

I 2020 skulle Roskilde Festival have fejret 50 års jubilæum med hovednavne som popdronningen Taylor Swift og rapper Kendrick Lamar på tapetet. Sidstnævnte er genbooket til årets festival.

En plan B

Den aarhusianske festival Northside skal efter planen afholdes 3. til 5. juni, mens Odenses Tinderbox ligger fra 24. til 26. i samme måned. Og her er meldingen også, at arrangørerne for nu arbejder på at afvikle festivalerne som planlagt i 2021.

- Vi håber meget, at vi kan byde vores gæster velkommen til juni, lyder det fra presseteamet i DTD Group, der står bag begge festivaler.

De understreger dog, at det i sidste ende er regeringen, der beslutter, om der kan afholdes festivaler i 2021.

En kendsgerning, som formand for Samsø Festival Thomas Jakobsen også har for øje i planlægningen af årets festivitas.

- Vi arbejder ud fra plan A, som er, at vi får lov til at slå dørene op. Det tror jeg virkelig, at befolkningen har brug for. Men vi er også meget bevidste om, at vi hurtigt kan blive nødt til at skifte til plan B, hvor vi må udskyde, siger han.

Samsø Festival løber fra 21. til 24. juni.

Tvivlende eksperter

Spørger man professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, har han dog svært ved at forestille sig, at Kendrick Lamar og andre musikere kan optræde på danske festivaler i forsommeren.

- Det tror jeg simpelthen ikke på. Selvom vi bliver vaccineret, er vi ikke langt nok i processen til den tid, siger han.

Ifølge professoren kan der dog være en mulighed for, at festivalerne kan slå dørene op i sensommeren. Hvis smittetallet vel at mærke til den tid er under kontrol.

Og der er stadig mange ting, der kan nå at spille ind på, hvorvidt landets festivaler må følge den engelske festival og aflyse årets udskejelser. Det siger ​​​professor i infektionssygdomme og overlæge på Rigshospitalet, Jens Lundgren.

- Jeg håber, at vi kommer godt gennem vaccinerne, og så må vi se. Vi glæder os alle, til vi kan komme til koncerter igen, og der er intet, jeg hellere ville end at sige, at det sker lige om lidt. Men jeg tør ikke lægge hovedet på blokken. Det er ikke til at forudsige på nuværende tidspunkt, siger han.

Coronapas på festivalpladsen

En festival, som rent faktisk ligger i sensommeren, er Skanderborg Festival, som afholdes fra 4. til 8. august i år.

Her er der da også fortsat planer om at føre festivalen ud i livet – dog med coronatiltag lignende dem fra Roskilde Festival.

- Vi er i fuld gang med at planlægge det hele, så vi også kan være en del af løsningen, mens pandemien stadig er her, siger talsmand for festivalen, Søren Eskildsen.

Vi er meget sikre på, at vi kan levere noget virkelig specielt for os alle i 2022

Arrangørerne bag Glastonbury Festival

Skanderborg Festival er ligeledes en del af samarbejdet med brancheforeningerne, hvor blandt andet coronapas og hurtigtest kan være en løsning på at kunne slippe massevis af festglade mennesker løs i bøgeskoven til august.

Det aflyste jubilæumsår

Sidste år skulle Glastonbury - ligesom Roskilde Festival - have fejret sit 50 års jubilæum, og blandt andre Paul McCartney og Taylor Swift var hovednavne på plakaten i 2020.

Og selvom festivalen i år endnu en gang har måttet udskyde, har arrangørerne tiltro til, at tredje gang er lykkens gang.

- Vi er meget sikre på, at vi kan levere noget virkelig specielt for os alle i 2022, skriver de på Twitter.

Ligesom sidste år tilbyder Glastonbury de håbefulde festivalgængere, at deres billet til årets festival i stedet kan bruges i det kommende år.

Festivalen blev etableret i 1970 med den lokale landmand Michael Eavis som drivkraft.

Dengang var det folk-rock duoen Tyrannosaurus Rex, der var første hovednavn på festivalen, som blev afholdt på Eavis' egen landejendom.