Coronavirus

Mette F. vil have ny vaccine omdelt før godkendelse

Statsministeren langer samtidig ud efter vaccineproducenten Pfizer for at bryde aftalen om vaccineleveringer.

Spørger man statsminister Mette Frederiksen (S), er der ingen tid at spilde, når det gælder udrulningen af nye vacciner.

Derfor mener hun, at EU skal i gang med at distribuere vaccinen fra AstraZeneca, også selvom vaccinen ikke er godkendt endnu.

Det oplyser statsministeren på et pressemøde torsdag, efter at hun netop har været til møde med statsoverhovederne fra de øvrige EU-lande.

- Det afgørende, set med danske briller, er, at der ikke må være nogle forhindringer eller forsinkelser fra EU's side i den her proces, siger hun.

EU-landene mødes igen fredag for blandt andet at diskutere distribueringen af AstraZenecas vaccine.

Vi er meget afhængige af Pfizer

Danmark og resten af EU er lige nu i krig med Pfizer om, hvor mange doser glassene fra vaccineproducenten indeholder.

For Pfizer meldte først ud, at de indeholdt fem doser vacciner.

Siden fandt en række EU-lande ud af, i et forsøg på at strække forsyningen, at det var muligt at hive en sjette dosis ud.

Det fik også Europas medicinal agentur, EMA, til at anbefale EU-landene at hive seks doser ud af hætteglassene. Og så skiftede Pfizer også deres retningslinjer.

Derfor tæller Pfizer nu seks doser per hætteglas, selvom det ikke er alle europæiske lande, der har succes med at få mere end fem doser ud glassene.

Det betyder ifølge regeringen også, at Pfizer nu mener, de kan levere færre kasser vacciner, da det er lykkedes at hive mere indhold ud af glassene.

Og det er problematisk, mener Mette Frederiksen, der siger, at vi er meget afhængige af Pfizer lige nu.

- Som dansk statsminister er jeg frustreret over Pfizers distribution, fordi det forsinker vores vaccinationsstrategi, siger hun.

Adspurgt, om hun kunne overveje at indlede en sag mod Pfizer, svarer hun, at hun ikke vil afvise noget endnu.

- Vi er meget afhængige af Pfizer lige nu. Men som tingene står nu, synes jeg, at al vores energi skal bruges sammen med Pfizer på at sikre flere vacciner, siger hun.

Pfizer afviser brud på aftale

Mens både Mette Frederiksen og Statens Serum Institut siger, at Pfizer kort og godt leverer færre vacciner, end det er aftalt, mener Pfizer, at selskabet gør det efter reglerne.

- Pfizer forventer fortsat at opfylde sin leveringsforpligtelse som beskrevet i kontrakten – som er baseret på antal doser, ikke glas eller kasser, lyder det i en skriftlig udtalelse til TV 2.

Onsdag sagde Statens Serum Instituts direktør Henrik Ullum, at det ellers var klokkeklart, hvor mange kasser med vacciner, man ville modtage.

- Vi har fået fuldstændig klare beskeder fra Pfizer om, hvor mange kasser vacciner de forventer at levere. Der har ikke været noget usikkerhed om det, sagde han.

Statsminister Mette Frederiksen mener, at det her også viser, hvorfor det er klogt, at EU har købt vacciner fra flere producenter.

- Jeg mener faktisk ikke, at det er EU, der er udfordringen. Det er stadigvæk et åbent spørgsmål, om det har været klogt eller ej at købe så mange forskellige vacciner. Men jeg tror faktisk, det har været en klog beslutning, siger hun.