Borgmester om uudnyttet testkapacitet: Vi bliver smidt under bussen
Regeringen opfordrer kommunerne til at lynteste personalet på plejehjem og i daginstitutioner. Helsingørs borgmester kalder det et mærkværdigt forløb.
Kapaciteten blandt de fire private udbydere af lyntest for coronavirus bliver i øjeblikket langt fra udnyttet.
Ifølge Carelink, der tester i Region Syddanmark, bruger udbyderen kun 20 procent af den ledige kapacitet.
- En dag som i dag besøger vi cirka 40 institutioner, men vi kunne sagtes besøge 200 til 300 institutioner om dagen, siger bestyrelsesformand Jens Heimburger til TV 2.
Regionsdirektør Lars Martin Rasmussen oplyser, at Falck har masser af ledig kapacitet til at teste på plejehjem og børnehaver, hvis kommunerne beder om det.
Den uudnyttede kapacitet duer ikke ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S).
For det kommunale personale på plejehjem, i døgninstitutioner og dagtilbud skal testes i langt højere grad, end det for nuværende er tilfældet for at bryde smittekæderne.
Hastemøde med alle kommuner
Derfor har regeringen torsdag haft et virtuelt hastemøde med alle borgmestre i landets 98 kommuner samt Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, hvor det blev slået fast, at testkapaciteten for de såkaldte lyntest skal udnyttes så hurtigt som muligt.
Alle kommuner opfordres til at sende mobile testenheder ud til eksempelvis plejehjem, børnehaver, vuggestuer og sociale tilbud på statens regning.
Justitsministeren indrømmer over for TV 2, at der har været tvivl om, hvorvidt kommunerne har kunnet rekvirere lyntest til eksempelvis plejehjemspersonale og pædagoger.
- Nogle kommuner har vidst det tidligere, nogle har vidst det senere. Der har været uklarheder undervejs, men det er der ikke mere, siger Nick Hækkerup.
Smidt under bussen
Flere borgmestre har over for TV 2 givet udtryk for, at de først blev informeret om den uudnyttede testkapacitet onsdag.
Borgmesteren i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), siger, at man indtil videre har testet plejepersonalet i Helsingør Kommune med PCR-test, der giver et mere korrekt, men meget langsommere svar sammenlignet med lyntests.
Ifølge Benedikte Kiær har kommunen gennem længere tid presset på for også at kunne lynteste blandt andet medarbejderne på plejecentrene i et forsøg på så godt som muligt at holde smitten ude af plejehjemmene.
Onsdag lykkedes det for Helsingør Kommune at få lov til at lynteste medarbejderne på plejecentrene én gang om ugen.
- Men et par timer efter får vi at vide fra ministeren, at vi bare skulle have bestilt løs af lyntest i lang tid. Det er et meget mærkværdigt forløb, siger Benedikte Kiær.
Borgmesteren er kritisk, og hun mener ligefrem, at justitsministeren forsøger at smide kommunerne under bussen i sagen om den uudnyttede testkapacitet.
- Det er ikke i orden. Vi knokler for at passe på vores ældre, siger Benedikte Kiær.
Kigger fremad
Justitsminister Nick Hækkerup kalder det dødirriterende, at kommunerne i en periode ikke har udnyttet den testkapacitet for lyntest, der har været til rådighed.
Han ønsker ikke at placere et ansvar, men siger, at skylden falder flere steder.
Det vigtige er nu ifølge justitsministeren at kigge fremad og udnytte testkapaciteten for lyntest.
- En af vejene til at få styr på denne her sygdom er at få testet så meget som muligt. Så finder vi de syge, der dermed ikke spreder smittekæderne, siger Nick Hækkerup.
Dødsfald på plejehjem sætter kedelig rekord
Meget tyder på, at der er behov for at øge testkapaciteten for lyntest blandt de ansatte på plejehjem, i døgninstitutioner og dagtilbud.
Ikke mindst på landets plejehjem, hvor smitten med coronavirus den seneste måned for alvor har bredt sig.
Tal fra Statens Serum Institut viser, at 338 plejehjemsbeboere er døde med covid-19 i kroppen de seneste fire uger.
Alene i uge to blev der registreret 106 coronarelaterede dødsfald på landets plejehjem.
Brug lyntest hver anden dag, siger virolog
Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er det umuligt at fastslå, om den uudnyttede testkapacitet blandt landets plejepersonale har haft betydning for antallet af dødsfald på plejehjemmene.
- Men det er hensigtsmæssigt at udnytte testkapaciteten for lyntest. De kan gøre en væsentlig forskel - især i de institutioner, hvor der er sårbare medborgere, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.
Han mener, at det giver god mening at bruge lyntestene blandt de kommunalt ansatte. Men de skal vel at mærke benyttes ofte, gerne hver anden dag, da deres følsomhed over for coronavirus er mindre end PCR-test.
Allan Randrup kalder det ærgerligt, at kommunikationen fra myndighedernes side ikke har været bedre i forhold til den manglende udnyttelse af lyntest.
- Men der er hele tiden pres på, og det er svært at have et øje på hver finger - blandt andet i forhold til mulighederne for lyntest, siger han.