Samfund

Aldrig er der registreret så få asylansøgere som i 2020

Det lave antal ansøgninger skyldes både coronavirus og stram udlændingepolitik, mener udlændinge- og integrationsministeren.

Sidste år søgte det laveste antal flygtninge om asyl i Danmark nogensinde.

I 2020 registrerede styrelsen 1547 asylansøgere, hvilket er det laveste siden 1998, hvor tallene begyndte at blive opgjort på den nuværende måde. Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Sidste års antal asylansøgere er mindre end en tiendedel af tallet i 2015, hvor 21.316 mennesker søgte om asyl i Danmark.

Det var også det år, hvor hundredevis af flygtninge vandrede på de danske landeveje på vej mod Sverige.

Tallene for sidste år er dog stadig kun foreløbige, og tallet kan nå at ændre sig, hvis der kommer efterregistreringer.

Tesfaye: Skyldes corona og stram udlændingepolitik

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skyldes det lave tal blandt andet coronapandemien:

- Vi havde sidste år det laveste antal asylansøgere i mands minde. En del af forklaringen er formentlig coronasituationen. Men jeg tror også, at vi kan takke vores stramme udlændingepolitik, siger han i pressemeddelelsen.

I 2018 præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) et forslag om at oprette modtagecentre for asylansøgere uden for Europa. Der er dog endnu ikke fundet lande, der vil påtage sig opgaven. Desuden har EU-Kommissionen også afvist det.

Men kort før jul kaldte statsministeren det realistisk, og regeringen vil i år fremlægge et lovforslag, der gør det muligt.

Samtidig med modtagecentre uden for EU vil regeringen hjælpe mere i nærområderne, lyder det.