Coronavirus

Eksperter advarer mod at lempe restriktioner på trods af lavt kontakttal

Frygten for B117 fik statsministeren til at varsle en mulig forlængelse af flere af de nuværende restriktioner i går.

Kontakttallet er lavt, og det ser ud til, at coronanedlukningen har virket. Alligevel advarer eksperter mod at lempe på restriktionerne.

Lige nu er kontakttallet på 0,6 for den corona, vi indtil nu har set i Danmark, og for den britiske mutation, B117, er det 0,82.

Eksperterne mener, at vi danskere bliver nødt til at holde fast, fordi den sydafrikanske coronamutation er kommet til Danmark, og især den britiske variant, som spreder sig lige nu, vækker bekymring.

Forsigtig optimisme

Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er imponeret over, at det er lykkedes at få kontakttallet ned på et så lavt niveau.

- Det, havde jeg faktisk ikke forventet, kunne ske, siger han.

Alligevel vil han ikke anbefale en genåbning på nuværende tidspunkt.

- Det, vi frygter, er, at når den britiske variant bliver den dominerende, så vil epidemien begynde at vokse igen. Det vil vi for alt i verden gerne forhindre.

Han peger på, at vi stadig ved for lidt om den britiske variant og dens smittepotentiale under danske forhold.

- Der er ingen, der tør sige, at der er styr på denne her variant. Derfor tør vi ikke løsne på bremsen, når det gælder restriktionerne.

Allan Randrup Thomsen vil nødigt give et bud på, hvornår restriktionerne kan lempes.

- Men sådan som det ser ud nu, så ser jeg trods alt, at der kommer lettelser i restriktionerne tidligere, end jeg ellers havde troet.

Derfor skal vi holde bedre øje med B117

Professor Jens Lundgren forklarer her, hvorfor vi skal holde et vågent øje på coronavarianten B117. Video: Sofie Sparre

Også Jens Lundgren, som er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, beskriver det lave kontakttal som "en rigtig god nyhed". Men også for ham er det B117, der spøger.

Han forklarer, at forskning tyder på, at den britiske variant af coronavirussen binder sig bedre til vores celler, og derfor skal der mindre til, for at man bliver syg, hvis man bliver udsat for smitte. Samtidig peger resultaterne på, at man muligvis bliver smittet lidt hurtigere end med den variant af coronavirussen, vi har set i Danmark indtil nu.

- Det ser ikke ud til, at man bliver mere syg af den, men man bliver hurtigere en smittekilde, og virus vokser lidt bedre, forklarer han.

Varsler forlængede restriktioner

Den britiske variant af coronavirussen har fået Mette Frederiksen til at varsle forlængelser af de nuværende restriktioner. Video: Sofie Sparre

Det var også frygten for B117, der fik statsministeren til at varsle en mulig forlængelse af flere af de nuværende restriktioner i går.

- Vi kigger ind i restriktioner hele vinteren. Om vi får brug for præcis de samme restriktioner som i dag, tør jeg ikke sige på stående fod. Det melder vi selvfølgelig ud, når der er grundlag for at gøre det. Vi ved, at den britiske mutation er langt mere smitsom, og hvis man ikke får den holdt nede, kan den udvikle sig eksplosivt. Dermed kan den sætte hele epidemikontrollen over styr, sagde Mette Frederiksen.