Coronavirus

Danmark får op mod 100.000 færre vaccinedoser fra Pfizer

Pfizer kan ikke levere det lovede antal vacciner i første kvartal.

Danmark kommer ikke til at modtage så mange vacciner som forventet af Pfizer/BioNTech i første kvartal.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse.

I fredags kom det frem, at der var tvivl om, i hvilket omfang Pfizer kan levere det antal vacciner, som Danmark og andre EU-lande er blevet stillet i udsigt for første kvartal 2021.

Nu står det klart, at Danmark får 85.000-100.000 doser færre end planlagt.

- Vi har med meget kort varsel fået at vide, at leveranceplanerne er ændret, siger vicedirektør Ole Jensen til Ritzau.

- Vi har lidt svært ved at forstå, at omlægninger i produktionen påvirker leverancerne, da de vacciner, vi skulle modtage nu, er produceret på et tidligere tidspunkt. Vi har lidt svært ved at se, hvordan tingene hænger sammen.

Op mod 50.000 danskere må vente

Alene i den kommende uge betyder det, at der i praksis vil blive givet omkring 30-35.000 færre vaccinationer end planlagt.

Og nedgangen i leverancerne svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret i første kvartal, da hver person skal have to doser.

Sundhedsstyrelsen oplyste tirsdag, at man må prioritere vaccinerne anderledes på grund af de færre leverancer.

Det betyder, at man i denne uge vil prioritere at give stik nummer to til beboere på plejehjem samt prioritere ældre borgere, som allerede nu har bestilt tid til første stik i denne uge.

SSI oplyser til TV 2, at man er i dialog med Pfizer og arbejder på en løsning for at indhente det tabte i andet kvartal. Men det er endnu uklart, om det kan lade sig gøre.

Overlæge kalder det "brandærgerligt"

Lars Østergaard, der er Overlæge på Aarhus Universitetshospital, kalder det for "brandærgerligt", at vaccinationsudrulningen nu ser ud til at blive forsinket.

- Der er jo en britisk variant på vej, som er mere smitsom, og derfor er det vigtigt, at vi får vaccineret så stor en del af befolkningen som overhovedet muligt, siger han til TV 2.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde tirsdag, at kontakttallet nu er faldet til 0,6 generelt og til 0,82 for den britiske variant alene.

Overlæge Lars Østergaard understreger, at det er godt, vores kontakttal er faldet. Men det skal det også, at epidemien ikke kommer ud af kontrol i Danmark.

- Vi forventer, at den nye variant overtager pladsen fra den gamle, således at der er halvt af hver midt i februar, siger han.

- Derefter kommer der bare flere og flere smittede med den nye variant, og på det tidspunkt skulle vi gerne være vaccineret så mange af som muligt, så kan leve uden alt for mange restriktioner.