Coronavirus

Britisk coronamutation smitter mindre end først vurderet, viser nye beregninger fra SSI

At den britiske variant smitter mindre end frygtet, får hverken eksperter eller politikere til at kræve en hurtigere genåbning.

Op til 70 procent mere smitsom, lød det i begyndelsen af januar om den britiske mutation.

Men nu viser foreløbige tal fra Statens Serum Institut, at den nye coronavirusvariant måske ikke kan sprede sig lige så voldsomt som frygtet.

Det fortæller afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

- Beregninger fra sidste uge tyder på, at den er 36 procent mere smitsom end de andre varianter her i Danmark. Men der er noget usikkerhed omkring de tal, og det kan gå helt fra 20 til 50 procent. Det kan ændre sig med tiden, efterhånden som vi får flere data ind, siger hun.

Stadig alvorligt

At det tyder på, at den ikke er 70 procent mere smitsom - men 36 procent - er ifølge Tyra Grove Krause ”en god nyhed”, men situationen er stadig lige så alvorlig, understreger hun.

- Selv med en smitsomhed på 36 procent er det ret meget i forhold til de andre varianter, og det kan udvikle sig hastigt, hvis den rigtig tager fat.

De nye beregninger giver heller ikke anledning til, at Statens Serum Institut anbefaler at lempe på de nuværende restriktioner i det danske samfund.

Vil ikke kræve hurtigere genåbning

Samme holdning finder man hos de flere af partiernes sundhedsordfører, der mandag på et møde fik de nye beregninger præsenteret.

Den radikale sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, kalder det ”præmaturt” at begynde at tale om en hurtigere genåbning, mens SF’s pendant, Kirsten Normann Andersen, siger, at ”der er lys forude”.

Heller ikke Venstre kræver restriktionerne lempet.

- Vi synes ikke, der skal være lukket en dag mere end nødvendigt, men vi baserer vores politik på det, sundhedsmyndighederne anbefaler, vi skal gøre. Men derfor er der også behov for fuld åbenhed omkring det her, siger Martin Geertsen.

Kun Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen, mener, at de nye beregninger bør give anledning til en hurtigere genåbning.

- Regeringen burde have fortalt danskerne sandheden, og sandheden er, at den her nye variant er mindre smitsom. Derfor skal de mindste klasser tilbage i skolen, siger han.

Den bliver dominerende

På linje med Statens Serum Institut og de fleste sundhedsordfører er også Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet. I forskerverdenen er der ifølge ham bred enighed om, at den britiske mutation er ekstra smitsom, og at det i forhold til diskussionerne om genåbning ikke er så vigtigt, om det er 30, 50 eller 70 procent.

Det vil formentlig bare være et spørgsmål om en eller få ugers forskel på, hvornår den vil få overtaget som den mest dominerende i Danmark, lyder det.

- Det er vigtigt at få kommunikeret ud, at vi skal holde fast. Vi har et vindue nu, hvor vi kan få smittetrykket ned, inden den britiske mutation bliver dominerende, og derfor skal vi virkelig passe på ikke at mudre kommunikationen, siger Jens Lundgren.

Marginaler har betydning

Hos Statens Serum Institut skal man nu analysere de ny beregninger for at få et klarere billede af den britiske coronavariant.

Blandt andet for at vurdere, hvor stor en belastning den kan få for sundhedsvæsnet, når restriktionerne skal lempes.

- På et eller andet tidspunkt åbner vi op. Spørgsmålet er hvornår. Vi skal være sikre på, hvor smitsom den egentlig er. Det har stor betydning. Selv de her marginaler har stor betydning for, hvordan det udvikler sig de kommende måneder, siger Tyra Grove Krause.