Coronavirus

Forvirring om kontakttal for britisk mutation - sådan udregnes det

Udregningen af det generelle kontakttal i Danmark beror bandt andet på antallet af antal nysmittede. Se sidst i artiklen ses, hvordan dette udregnes.

Der har tirsdag hersket forvirring om det aktuelle kontakttal herhjemme for den yderst smitsomme britiske variant af coronavirus B.1.1.7.

En rapport fra Statens Serum Institut (SSI), der er udgivet tirsdag på SSI's hjemmeside, slog fast, at det aktuelle kontakttal var på 1,16.

Men Sundhedsministeriet og Camilla Holten Møller, der er læge ved Statens Serum Institut og medforfatter til rapporten, bekræfter over for TV 2, at det korrekte, aktuelle kontakttal for den britiske mutation er 0,82.

Forvirringen skyldes, at SSI-rapporten tager udgangspunkt i et kontakttal på 0,84, men dette tal stammer fra sidste uge.

Tirsdag ved middagstid oplyste ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at det generelle kontakttal var faldet til 0,6, hvilket betyder, at det aktuelle kontakttal for B.1.1.7 'kun' er 0,82.

Mere smitsom britisk mutation

Den britiske mutation smitter ifølge eksperter op til 74 procent mere, end den almindelige virus, vi kender. Derfor arbejder myndighederne med et relativt kontakttal, der er estimeret til 1,36.

For at finde frem til det aktuelle kontakttal for den britiske mutation skal man derfor gange det generelle kontakttal med 1,36.

Da det generelle kontakttal tirsdag er beregnet til 0,6 lyder regnestykket for det britiske kontakttal:

Aktuelt kontakttal for B.1.1.7: 1,36 * 0,6 = 0,82

Det aktuelle kontakttal for den britiske variant er dog behæftet "med fortsatte usikkerheder", oplyser Camilla Holten Møller. SSI skriver desuden i rapporten, at usikkerheden skyldes et relativt lille datagrundlag for cluster B.1.1.7.

Professor: Positiv udvikling

Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, kalder det generelle kontakttal på 0,6 for den almindelige virus for virkelig lavt. Det siger han til TV 2.

- Men det er også positivt, at vi er i stand til at få kontakttallet for den britiske variant under 1, lyder det.

Professoren i virologi påpeger, at der er usikkerhed forbundet med beregningerne for kontakttallet for B.1.1.7.

Hvis kontakttallet er 1, er epidemien hverken voksende eller aftagende. Men hvis tallet er under 1, vil epidemien aftage.

Et kontakttal på 0,6 betyder rent praktisk, at ti smittede personer i gennemsnit vil nå at smitte seks andre.

Direktøren i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, vurderer, at det generelle kontakttal skal forblive på 0,6 eller være endnu lavere, før væksten i B.1.1.7 bliver så nedadgående, at man kan slå den ned.

- Vi er glade for at se et kontakttal, der er betydeligt under 1. Det betyder, at vi har rigtig godt styr på de varianter, der har cirkuleret indtil nu, siger han til Ritzau.

Udregning af kontakttallet i Danmark

Men hvad ligger egentlig til grund for udregningen af det meget omtalte generelle kontakttal?

Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, siger til TV 2, at det enkle princip bag formlen er følgende:

Kontakttallet = Vækstraten * generationstid + 1

Vækstraten kan enten bestemmes ud fra antallet af nysmittede eller antallet af nyindlæggelser (per dag). Da antallet af nysmittede de seneste dage har været faldende, vil denne værdi tirsdag være anslået til -0,085.

Generationstiden siger noget om, hvor lang tid der går fra en person bliver bekræftet smittet med coronavirus, til vedkommende smitter videre (gennemsnitligt antal dage).

Statens Serum Institut antager en generationstid på 4,7 dage, skriver SSI på sin hjemmeside.

Det medfører:

Kontakttallet = -0,085 * 4,7 + 1

Som bliver:

Kontakttallet = 0,6

Ifølge Statens Serum Institut bliver kontakttallet udglattet over en periode på syv dage for at mindske tilfældige fluktuationer fra dag til dag.