Coronavirus

Coronakrisen kan give rekordstigning i offentligt forsørgede

I de første ni måneder af sidste år steg antallet af offentligt forsørgede med 55.800. Økonom spår en rekord.

Fra andet til tredje kvartal 2020 er antallet af offentligt forsørgede faldet i Danmark.

På trods af faldet er der udsigt til, at hele 2020 vil byde på en rekordstigning i antallet af personer, der er på offentlig forsørgelse.

Det vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af offentligt forsørgede - eksklusive SU-modtagere - faldt med 6900 personer fra andet til tredje kvartal.

Det betyder, at der i tredje kvartal var i alt 761.200 personer, som modtog en eller anden form for offentlig forsørgelse. Det kan eksempelvis være dagpenge.

På trods af faldet steg antallet af offentligt forsørgede stadig med 55.800 personer i de første tre kvartaler af 2020 i forhold til samme periode året før.

Og på grund af en fornyet svækkelse på arbejdsmarkedet henimod årsskiftet vurderer Tore Stramer, at der er udsigt til, at antallet af offentligt forsørgede vil stige igen.

Stigning i antallet af offentligt forsørgede i vente

Mere præcist venter han, at der for hele året bliver tale om en stigning på cirka 60.000 personer.

- Det vil i så fald være den største stigning siden finanskrisen i 2009, hvor antallet af offentligt forsørgede steg med knap 57.000 personer.

- Ser vi videre ind i 2021, så må vi desværre berede os på en yderligere stigning i antallet af offentligt forsørgede hen over vintermånederne, siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

Den store stigning i antallet af offentligt forsørgede skyldes coronakrisen, som for manges vedkommende har kostet jobbet.

Særligt inden for hotel- og restaurationsbranchen har mange mistet jobbet. Det samme har været tilfældet inden for turisme og luftfart.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet er ledigheden steget med cirka 38.000 personer siden marts i fjor, hvor coronakrisen for alvor begyndte herhjemme.

Det betyder, at der i alt er cirka 170.000 personer, der i dag er meldt ledige.