Coronavirus

Danske rejsende kritiserer forslag om tvungen selvisolation

Forslaget umuliggør forretningsrejser, er spild af ressourcer og generelt unødig tvang, lyder kritikken blandt andet.

En rejse skal medføre ti dages karantæne, når man ankommer til Danmark, og det skal kunne udløse bøde eller anden form for straf, hvis man nægter.

Sådan lyder et forslag, der møder bred opbakning i Folketinget.

- Det er en god idé og på tide at gøre isolation til et krav hos rejsende for at undgå, at nye smittekæder som den britiske og sydafrikanske kommer ind i landet, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Forslaget vækker imidlertid undren blandt en række rejsende i Købehavns Lufthavn som TV 2 har talt med mandag morgen.

Esther Munk Thorsen studerer til dagligt i London, og hun bryder sig ikke om tvang.

Samtidig har hun svært ved at gennemskue, hvordan reglerne kan håndhæves.

- Jeg kan ikke lide ordet "tvinge", og at man skal "tvinges til noget". Man kan jo ikke have en sporingsenhed på de her mennesker. Der ville være andre regler, der ville være mere effektive, siger hun.

Hun mener, at langt de fleste danskere godt kan tænke for sig selv, og hvordan man holder smitten nede, og hvordan man opfører sig i disse tider.

Spild af ressourcer

Baggrunden for de skærpede regler er en frygt for, at rejsende vil føre nye mutationer ind i landet. I dag kan den slags indgreb alene iværksættes over for enkeltpersoner.

Mikkel Hansen er nedbryder ved virksomheden H.J. Hansen. Han forholder sig også kritisk til det nye forslag.

- Bøden i sig selv er jo, hvad det er, men isolationen ville betyde, at jeg ikke ville kunne passe mit arbejde i forbindelse med forretningsrejser. Vi skal jo testes i forvejen, og en negativ test burde være nok, siger han.

Emilie Gjaldbak Sverdrup er ligesom Esther Munk Thorsen studerende i London og rejser jævnligt mellem Danmark og England. Hun mener, at det nye forslag er spild af ressourcer.

- Det ville jo kræve en kæmpe politiindsats at sørge for, at folk får den straf. Det er også et spørgsmål om, hvordan man vil forvalte de ressourcer, man har, siger hun.

Eksperter bakker op

Flere sundhedsfaglige eksperter bakker op om forslaget.

Nina Weis er professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, og hun mener, at vi bør kigge mod Norge, hvor brud på karantæne medfører bøder på op til 20.000 norske kroner – cirka 14.400 danske kroner - eller fængselsstraf.

Også Niels Strandberg Pedersen, der er læge og tidligere direktør i Statens Serum Institut, mener, at bøder og krav om isolation giver mening.

- Det er adfærdsregulerende. Vi giver jo også bøder i andre sammenhænge, og så opfører vi os ordentligt, når vi ved, at vi kan få en bøde. Men det er ikke nok med isolation. Test skal også være et krav, siger han.

Frygt for mutationer

Foruden nye krav til rejsende vil regeringen fremover gøre det muligt at pålægge hele grupper eller forsamlinger at tage en test eller gå i isolation, hvis de har været et sted med coronasmitte.

Et vidtgående indgreb, lyder det fra professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage.

Han påpeger, at forslaget vil kræve tre fjerdedele af Folketingets stemmer for at blive vedtaget.

- Der skal mere end et klassisk flertal til. Det er et vidtgående indgreb, og karantænen har ikke været sanktioneret på den måde, det foreslås her. Det vil blive meget svært at håndhæve reglen, da det kan være vanskeligt at vide, hvor mange der eksempelvis deltager i en demonstration, siger han.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er åben for at justere forslaget og for eksempel se på, om et indgreb mod en gruppe automatisk skal prøves ved en domstol:

- Der kan sagtens være noget, vi har overset. Det er ret afgørende, at vi rammer rigtigt og indfører de rette kontrolmekanismer, så det ikke kan blive misbrugt, siger han til Jyllands-Posten.