Coronavirus

Britisk mutation indtager danske plejehjem - nu kræver borgmester omfattende nedlukning

Sundheds- og omsorgsborgmester i København foreslår, at de berørte plejehjem bliver lukket ned for alt andet end kritiske besøg.

Den yderst smitsomme britiske coronamutation er fundet på to plejehjem i København. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF) vil derfor have myndighederne til at tage skrappere restriktioner i brug, så smitten fra den britiske coronavariant undgår at brede sig, inden plejehjemsbeboerne får det andet vaccinestik.

- Vi skal bruge en langt mere aggressiv teststrategi på de plejehjem, hvor der er smitte, så vi kan sørge for, at de smittede ikke smitter andre, siger Sisse Marie Welling til TV 2.

Smitten har spredt sig til københavnske plejehjem, på trods af at kommunen har forsøgt at holde coronavirussen ude af ved hjælp af blandt andet zoneopdeling, øget rengøring og besøgsrestriktioner.

Svær balancegang

Borgmesteren foreslår derfor at lukke plejehjem ned for alt andet end kritiske besøg, indtil beboere har fået andet stik, og vaccinerne opnår den fulde effekt cirka en uge derefter.

Det andet vaccinestik vil de ældre på københavnske plejehjem efter planen få 23. og 24. januar.

Borgmesteren kalder det "en svær balancegang", for det betyder rigtig meget for de ældre at se deres pårørende. Men det er nødvendigt i en kortere periode, lyder det.

- Jeg vil gerne beskytte så mange af vores borgere som overhovedet muligt, så vi ikke skal se flere dødsfald de næste par måneder, siger Sisse Marie Welling.

TV 2 har fået følgende udtalelse fra Sundheds- og Ældreministeriet omkring sundheds- og omsorgsborgmesterens opfordring om nedlukning af plejehjem.

- Myndighederne følger udviklingen på plejecentrene tæt, og det har forekomsten af cluster B.1.1.7 i Danmark ikke ændret på. Det er desuden besluttet at intensivere testindsatsen, så plejehjemsansatte testes to gange om ugen.

- Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der udsteder besøgsforbud, hvis dette er nødvendigt for at inddæmme eventuel smitte. Det er allerede sket på en række plejecentre, lyder det.

Se den aktuelle status over påbud vedrørende besøgsrestriktioner her.

Britisk mutation også fundet på plejehjem i Næstved

Den britiske coronamutation er ikke kun fundet på de to plejehjem i København.

På plejehjemmet Kildemarkscentret i Næstved er 21 borgere og 21 medarbejdere smittet med coronavirus. Tidligere mandag kom det frem, at tre af disse beboere er smittet med den britiske variant B.1.1.7, hvilket vækker bekymring hos Statens Serum Institut.

- Det er jo, fordi den er mere smitsom end de andre varianter, og det vil sige, at den vil kunne sprede sig rigtig hurtigt på sådan et plejehjem, hvor der er mange kontakter i det daglige og meget personale, som bliver skiftet ud, siger Tyra Grove Krause til TV 2 ØST.

Et kapløb med tiden

Den britiske coronamutation er af eksperter vurderet til at være mellem 50 til 74 procent mere smitsom end den variant af coronavirus, som i øjeblikket er dominerende.

Derfor skal den smitsomme virus ikke spredes yderligere på plejehjemmene, siger borgmester Sisse Marie Welling og kalder det "et kapløb med tiden".

Varianten af coronavirus B.1.1.7 bliver af eksperter ikke vurderet til at være farligere eller give et hårdere sygdomsforløb end den kendte virus.

Men mutationen har de seneste uger vist sig at sprede sig med stor hastighed herhjemme, og den britiske variant forventes at blive den dominerende i Danmark fra midten af februar.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut var der bekræftet coronasmitte blandt beboere på 121 af landets cirka 930 plejehjem i uge 1.