Coronavirus

Tre beboere smittet med britisk mutation på plejehjem

Kildemarkscenteret har tre afdelinger - på den ene er der nu 37 smittetilfælde. 19 af dem er blandt beboere.

Mindst tre beboere på et plejehjem i Næstved er smittet med den britiske og mere smitsomme variant af coronavirus.

Det skriver TV 2 Øst.

I alt er der konstateret 19 smittetilfælde blandt beboere og 18 tilfælde blandt medarbejderen på Kildemarkcenteret – og 3 af dem er altså indtil videre konstateret smittet med varianten B.1.1.7.

- Styrelsen (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.) har foretaget smitteopsporing. Nu intensiveres den smitteopsporing. Det betyder, at vi har oplyst kontaktoplysninger på alle pårørende til beboerne, som vil blive kontaktet enkeltvis af Styrelsen for Patientsikkerhed. Det samme gælder for medarbejderne, siger Jakob Bigum Lundberg, der er direktør for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune.

Første tilfælde konstateret på årets sidste dag

De første tilfælde blev ifølge TV 2 Øst konstateret 31. december, og søndag formiddag var meldingen, at 16 borgere og 14 medarbejdere var smittet med coronavirus på plejecenteret.

Frygten var, at der kunne være tale om den britiske variant, fordi smitten har spredt sig hurtigt – og den frygt har altså nu vist sig at være begrundet. Samtidig er der søndag eftermiddag blevet konstateret yderligere syv smittede med coronavirus.

Ifølge Jakob Bigum Lundberg er to beboere indlagt på sygehuset, mens yderligere en beboer er gået bort.

Der er i alt 99 beboere på Kildemarkscenteret, der er inddelt i tre afdelinger. Indtil videre er der kun konstateret smitte på en af de tre afdelinger.

Mutation årsag til forlængelse af restriktioner

Den britiske variant B.1.1.7 blev opdaget i september sidste år, men den fangede for alvor forskernes øjne, da smittekurven i det sydøstlige Storbritannien fortsatte med at stige, selvom kurven faldt i resten af landet.

Virusvarianten er 50-74 procent mere smitsom end de almindelige varianter af coronavirus, hvilket kan få stor betydning for smittekurven og i sidste ende også kapaciteten på sygehusene. Det sker lige nu i både Storbritannien og Irland – og den er årsagen til, at regeringen 13. januar forlængede de danske restriktioner til at gælde til og med 7. februar.

Årsagen er, at antallet af smittetilfældene i Danmark skal endnu længere ned, inden den britiske variant bliver den dominerende i Danmark. For det vil den ifølge eksperterne blive.