Coronavirus

Regeringen foreslår karantæne ved indrejse til Danmark

Baggrunden for de skærpede regler er en frygt for, at rejsende vil føre nye mutationer ind i landet.

En rejse skal medføre ti dages karantæne, når man ankommer til Danmark, og det skal kunne udløse bøde eller anden form for straf, hvis man nægter.

Sådan lyder et forslag fra regeringen.

- Det er en god idé og på tide at gøre isolation til et krav hos rejsende for at undgå, at nye smittekæder som den britiske og sydafrikanske kommer ind i landet, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Mininisteren vil nu tage fat i de andre partier i Folketinget for at høre, om der er politisk vilje til at gøre forslaget til lov.

- Straffen vil nok i første omgang blive en bødestraf, som så i gentagne tilfælde vil kunne veksles til en fængselsstraf, siger Nick Hækkerup.

SF og De konservative bakker op

Både SF og de konservative har udtrykt ønske om, at test og isolation bliver et krav ved indrejse til Danmark – og at der om nødvendigt bliver indført bødestraf som i blandt andet Norge.

Her kan brud på karantæne medføre bøder på op til 20.000 norske kroner – cirka 14.400 danske kroner - eller fængselsstraf. Der er ligeledes fra mandag indført obligatorisk test ved grænsen.

Også Island har strengere regler end Danmark, hvor det lige nu er en anbefaling, men ikke et krav, at personer, der kommer hjem fra en udlandsrejse, går i karantæne.

Regler som virolog Alllan Randrup Thomsen har kaldt ”lidt for løse” og ikke ”helt optimale”.

Han mener, at det lige nu, hvor det danske vaccinationsprogram er ved at blive rullet ud, ville være godt, hvis vi i Danmark kunne undgå at få nye varianter af coronavirus til landet.

Frygter mutationer

En af varianterne, der nu breder sig herhjemme, er den britiske.

Siden regeringens pressemøde torsdag er antallet af smittetilfælde med den britiske B.1.1.7-mutation steget fra 208 tilfælde onsdag til 283 tilfælde søndag.

Lørdag meldte Statens Serum Institut ud, at der nu også er fundet ét tilfælde af en B.1.351/501Y-mutation fra Sydafrika, der – ligesom den britiske B.1.1.7-variant – er mere smitsom.

Tilfældet er fundet hos en person på Sjælland og sættes i forbindelse med en rejse til Dubai.