Coronavirus

Hvorfor må blomsterbutikker og Normal holde åbent, når Flying Tiger skal være lukket?

Selvom Danmark er lukket ned, kan en del butikker fortsat holde åbent. Bliv klogere på hvilke og hvorfor.

Regeringen har indtil videre forlænget nedlukningen til 7. februar for at komme coronapandemien til livs.

Det betyder blandt andet, at de fleste butikker og forretninger fortsat er lukkede.

Men der er undtagelser. Dagligvarebutikker er ikke omfattet af nedlukningen, og vi kan derfor stadig gå fysisk ud og handle ind til køleskabet i eksempelvis Netto og Fakta.

Men også andre butikker holder fortsat åbent. Der findes dog ingen konkret liste over butikker, som må holde åbent. Det forklarer markedsdirektør for handel i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft, til TV 2.

Årsagen er, at regeringen har valgt at lægge snittet på samme måde, som det kendes fra lukkeloven.

- Det betyder, at butikker, der hovedsageligt – det vil sige over halvdelen af omsætningen – sælger dagligvarer, må holde åbent, forklarer han.

Der vil altid være grænsetilfælde

Den prioritering giver overordnet mening, hvis danskerne skal have mulighed for at få hverdagen til at fungere, lyder det fra professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos.

Opgaven er at begrænse antallet af kontakter mest muligt og få kontakttallet ned på 0,7, påpeger han.

- Men der vil altid være grænsetilfælde, hvor det virker mere tilfældigt. Det er en prioriteringsliste fra politikernes og myndighedernes side, siger Hans Jørn Kolmos.

For ham er det sundhedsfagligt ligegyldigt, om det er en Matas eller en frisør, som holder åbent.

- Det handler vel også om at sprede de kunder, der nu engang er. Det er et spørgsmål om at fordele rollerne, siger Hans Jørn Kolmos.

Normal må holde åbent – Flying Tiger må ikke

Butikskæderne Matas og Normal er blandt de forretninger, som fortsat holder åbent.

Mange danskere sammenligner sidstnævnte med butikskæden Flying Tiger, men det er forkert, forklarer direktør i Normal, Torben Mouritsen til TV 2.

For selvom han medgiver, at købsoplevelsen kan minde lidt om hinanden i de to butikskæder, så er 80 procent af varesalget i Normal på produkter, der hører under betegnelsen dagligvarer, blandt andet personlig pleje, rengøring og drikkevarer. I øjeblikket sælger Normal især mundbind, håndsprit og håndkøbsmedicin.

- Erhvervsministeriet har klassificeret os i lighed med dagligvarekæder, fordi vi fortrinsvis handler med varer, der forbruges hver dag, siger Torben Mouritsen.

Men selvom de 92 Normal-butikker således er blandt de få forretninger, som fortsat holder åbent, mærker de også, at omsætningen er gået ned. Det gælder især de butikker, som er placeret i storcentre og på gågader.

- Det svinger fra dag til dag. Nedgangen er tydeligst i weekenden, hvor folk normalt er ude og shoppe, fortæller Torben Mouritsen.

At butikker som Normal stadig holder åbent, er i alles interesse, mener direktøren.

- Vi driver ikke verdens bedste forretning lige nu. Men vi synes, det er vigtigt, at kunderne bliver spredt ud på så mange kvadratmeter som muligt, siger han.

I en mail til TV 2 skriver administerende direktør i Flying Tiger Copenhagen, Martin Jermiin:

- Vi oplever som alle andre i detailhandlen konsekvenser af nedlukningen. Men vi følger myndighedernes retningslinjer og har forståelse for, at vi i Danmark skal have brudt smittekæden og bevare kontrollen over pandemien, så vi på den anden side kan få åbnet landet og detailhandlen sikkert op igen. Indtil da er vi glade for, at vi i stigende grad møder vores kunder på vores webshop. Herudover anerkender vi naturligvis, at nogle essentielle butikstyper har lov at holde åbent under nedlukningen, og at vi ikke er en af dem.

Nedenfor ser vi nærmere på nogle af de butikker, som fortsat kan holde åbent, og hvordan det giver mening.

Ostehandlere, chokoladebutikker, vinhandlere og slagtere

Ordet dagligvarer er afgørende for, at ikke blot dagligvarebutikker fortsat kan lukke kunder ind. Dagligvarer dækker, ifølge Erhvervsministeriet, over varer, "der forbruges, når de anvendes (dvs. kortvarige forbrugsgoder)".

Det er eksempelvis madvarer, drikkevarer, tobaksvarer, artikler til personlig pleje og diverse husholdningsartikler.

Det betyder, at visse specialbutikker fortsat er åbne – også, selvom de er placeret i et storcenter. Ovenstående er eksempler på butikker, som er omfattet af dagligvare-reglen.

Dyrehandlere

Dyrefoder er også en dagligvare, og derfor må dyrebutikker også holde åbent.

Dog betragtes kæledyr, bure og møbler til dyr ikke som dagligvarer. Så hvis en butik sælger både dagligvarer og andet, skal der en konkret vurdering til, for at afgøre om butikken hovedsageligt sælger dagligvarer, og derfor fortsat må være åben.

Butikker, som primært sælger udvalgsvarer frem for dagligvarer, skal derimod holde lukket. Udvalgsvarer defineres, ifølge Erhvervsministeriet, som "varer, der bliver ved med at eksistere samtidig med brugen, og som først går til grunde efter nedslidning over en længere periode."

Her er der eksempelvis tale om bøger, el-artikler, tøj og sko, hårde hvidevarer, radio/tv, køkkentøj, sportudstyr, legetøj, cykler, ure, smykker, planter til udplantning og møbler til dyr.

Blomsterbutikker

Det er stadig muligt at gå ud og købe en buket blomster.

Det er vel og mærke, hvis blomsterbutikkerne "fortrinsvis sælger afskårne blomster", hvorfor de i så fald er at betragte som dagligvarebutikker.