Coronavirus

Her er, hvad vi ved om den sydafrikanske variant

Den seneste mutation af coronavirussen er nu kommet til Danmark efter at have drevet stigningen i antallet af smittede i Sydafrika.

Det første tilfælde med en mere smitsom sydafrikansk coronavariant er registreret i Danmark.

Men hvad er det for en størrelse, og hvordan skal vi forholde os til den?

Få svar på syv af de mest presserende spørgsmål her:

Syv spørgsmål om den sydafrikanske variant

Hvornår blev den opdaget?

Opdagelsen blev gjort i oktober af sydafrikanske forskere, som i sekventering af coronatests havde set virusvarianten blive mere og mere dominerende.

Den nye coronavariant blev officiel 18. december, da Sydafrikas sundhedsminister Zweli Mkhize fortalte, at man nu havde taget kontakt til verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Hvor kommer den fra?

Sydafrika. Den blev opdaget i oktober i Nelson Mandela Bay øst for den sydafrikanske millionby Cape Town, men blev hurtigt sporet til tre forskellige provinser i den sydlige del af landet.

Det første danske covid-19-tilfælde af B1351/501Y, som den sydafrikanske virusvariant kaldes, er fundet på Sjælland og forbindes med en rejse til Dubai.

Der er en formodning om, at virussen kan være opstået i patienter eller smittede med et i forvejen svækket immunforsvar, som har gjort betingelser for mutation ekstra gunstige.

Det kan eksempelvis dreje sig om HIV-smittede.

Hvordan adskiller den sig fra andre varianter?

Den sydafrikanske variant er blevet betegnet som en "supervirus". Den er kendetegnet ved, at den har en central mutation eller genetisk forandring i dens såkaldte spikeprotein (eller "smittenøgle").

Mads Albertsen, professor i biovidenskab, Aalborg Universitet, siger til TV 2:

- Der er ikke tal på, om den er mere dødelig end de andre coronavirusvarianter. Men selvom varianten ikke i sig selv er mere farlig, kan den indirekte være det, fordi den smitter flere.

Hvor farlig er den?

WHO sagde 31. december, at man ikke regner B1351/501Y for mere farlig. Men da den smitter mere end den hidtil mest kendte coronavirusvariant, er den også sværere at inddæmme.

- Den er ikke farligere end de andre varianter, vi kender. Den har en mutation, som kunne tyde på, at vacciner ikke vil være helt så virksomme, siger Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI).

 

Hvad gør Danmark mod den?

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporing i Danmark, vil der være ekstra fokus på at finde de personer, som har været tæt på personer, der er smittet med de mere smitsomme varianter.

Danskerne bør modtage nyheden om den sydafrikanske variant med rimelig bekymring, hvis man spørger virolog Allan Randrup Thomsen.

- Det er et meget dårligt tidspunkt rent epidemimæssigt, at vi får introduceret denne variant, for den har nogle af de samme egenskaber som den britiske mutation, siger han til nyhedsbureauet Ritzau.

Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, vurderer heller ikke, at man bør indføre yderligere restriktioner, der er direkte målrettet mod de smitsomme varianter.

- Der er allerede en del restriktioner - både i forhold til rejser og test - og der bliver lavet en intensiveret kontaktopsporing for de her varianter, så jeg mener, at vi gør, hvad vi kan, siger hun.

Hvor har den ellers bredt sig til?

Den er indtil videre konstateret i Norge, Finland, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Schweiz, Østrig, Japan, Dubai, Israel samt flere afrikanske lande.

Der er stadig ikke tal for, hvordan den sydafrikanske variant kan have drevet smitten her. 

Man har set antallet af nysmittede stige i sydafrikanske nabolande som Namibia, Zimbabwe og muligvis også i Mozambique – en vækst, der med stor sandsynlighed er drevet af eksport af mutationen fra Sydafrika.

Reelt er det tæt på umuligt at fastslå med sikkerhed, idet man i de lande ikke er i besiddelse af den fornødne analysekapacitet.

Virker vacciner mod den?

Selvom nogle virusvarianter har nedsat følsomhed over for antistoffer, vurderer WHO, at de aktuelle vacciner stadigt vil være virksomme, da de giver et bredere immunrespons.

Statens Serum Institut slår også fast, at covid-19-vaccinerne fortsat forventes at virke.

- Selvom der nu er fundet varianter med mutationer med forventet nedsat følsomhed for antistoffer, betyder det ikke, at vaccinerne ikke vil virke, men de nye varianter overvåges tæt, siger Anders Fomsgaard.

Et nyt studie fra Pfizer/BioNTech viser, at selskabernes vaccine virker mod den sydafrikanske variant. Studiet er dog ikke bedømt af uafhængige eksperter endnu - kendt som peer review.

Moderna har udtalt, at selskabet er fortrøstningsfuldt i forhold til, at dets vaccine vil virke over andre varianter - herunder den sydafrikanske.

Kilder: BBC, Medicalexpress, Statens Serum Institut og CNBC.