Coronavirus

Coronamutationer opfører sig vidt forskelligt i Danmark - se udviklingen uge for uge

Forlængelsen af coronarestriktionerne herhjemme beror i høj grad på B117, og derfor holder myndighederne særligt øje med den smitsomme variant.

Tal fra Statens Serum Institut viser lørdag, at der er sket endnu en stigning i danskere smittet med den britiske variant af coronavirus, B.117.

13. januar var der fundet 208, nu er tallet 256.

Samtidig oplyser SSI, at det første tilfælde af den mere smitsomme sydafrikanske variant er fundet i Danmark.

En af dem, der følger udviklingen, er professor i biovidenskab på Aalborg Universitet, Mads Albertsen. Sammen med sit forskerhold har han siden marts analyseret og kortlagt coronavirussens arvemasse i stikprøver. Nu er planen, at alle positive coronaprøver skal sekventeres. Det betyder, at de positive prøver bliver undersøgt, og på den måde kan mutationerne kortlægges.

Denne viden kan få stor betydning de kommende måneder - både fordi man kan fange nye, sjældne, farlige mutationer hurtigt, og fordi man hurtigere kan reagere på en lurende trussel.

Lige nu er der 27.000 forskellige genomer af coronavirus i den danske database.

Se, hvordan tre af de mest kendte varianter har udviklet sig de seneste ni uger i Danmark.

Britisk variant

Hvor blev den fundet første gang? B117 blev opdaget i september sidste år, men første gang, at mutationen for alvor fangede forskernes øjne, var, da smittekurven i det sydøstlige Storbritannien fortsatte med at stige, selvom kurven faldt i resten af landet.

Hvorfor skal vi holde øje med den? Virusvarianten er 50-74 procent mere smitsom end de almindelige varianter af coronavirus, hvilket kan få stor betydning for smittekurven og i sidste ende presset på sygehusvæsnet. Det sker lige nu i både Storbritannien og Irland. Derfor er den britiske mutation lige nu den, som de danske myndigheder holder mest øje med.

- B117 er både nummer et, to og tre på vores overvågningsliste lige nu, siger Mads Albertsen, der er professor i biovidenskab ved Aalborg Universitet.

Hvad viser graferne? Det er ikke bestemte aldersgrupper eller regioner, hvor der er særlig udbredt smitte med B117, udtalte direktøren for Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, på onsdagens pressemøde.

Udviklingen viser, at forekomsten af mutationen er vokset kraftigt herhjemme siden uge 49. Alene fra uge 53 sidste år og til uge 1 i år er forekomsten af den yderst smitsomme variant fordoblet.

Rumænsk variant

Hvor blev den fundet første gang? N439 viste sig første gang i Rumænien i maj 2020.

Hvorfor skal vi holde øje med den? Den rumænske virusstamme tiltrak sig opmærksomhed, fordi et studie tydede på, at mutationen var mindre følsom over for de antistoffer, der skal bekæmpe den. Så i takt med at mutationen spredte sig, voksede bekymringen.

Hvad viser graferne? Selvom den rumænske variant procentvist fylder mere end B117, viser udviklingen i stikprøverne en væsentlig forskel: Smittespredningen.

- Det er relativt tydeligt i data, at den her variant er konstant, siger Mads Albertsen.

Selvom den rumænske variant har fundet et stabilt leje og ikke ser ud til at give et alvorligere sygdomsforløb, er den dog stadig på forskernes “watchlist”, fortæller Mads Albertsen.

Minkvariant

Hvor blev den fundet første gang? 5. november blev de danske myndigheder opmærksomme på, at en mutation af coronavirussen spredte sig på landets minkfarme.

Hvorfor skal vi holde øje med den? Bekymringen er, at en underart af Y453F ændrede virussens spike-protein, som spiller en nøglerolle i coronavaccinerne. Derfor frygtede man, at vaccinens effekt ville blive svækket, hvis den nye mutation vandt indpas.

Hvad viser graferne? Beslutningen om at slå alle landets minkbestande ned vakte politisk røre, men kan med stor sandsynlighed aflæses i graferne. Den sidste uge har minkmutationerne slet ikke været at finde i stikprøverne herhjemme.

Britisk variant mest udbredt i Syddanmark

Den seneste forlængelse af de danske coronarestriktioner handler i høj grad om udbredelsen af B117, og derfor holder myndighederne særligt øje med den ultrasmitsomme mutation.

Ud fra stikprøverne af de positive tests, forsøger myndighederne at danne sig et overblik over, hvor smitten geografisk befinder sig.

- Det højeste smittetal med B117 er i Region Syd, hvor 9 procent af de smittede er smittede med B117, sagde Henrik Ullum på onsdagens pressemøde.

Dog skal man have i baghovedet, at søjlerne for de enkelte regioner er baseret på relativt få prøver, påpeger Mads Albertsen.

- Udviklingen kan være drevet af en enkelt superspreder, siger han.

Men i takt med at datagrundlaget vokser de kommende uger, vil de regionale data blive mere retvisende.

Vi går fra en sekventering, der er tæt på verdensklasse, til noget, der er endnu bedre

Steen Ethelberg, afsnitsleder ved infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut

Forbedret smitteopsporing

En øget sekventering af landets positive coronaprøver vil spille en afgørende rolle, hvis vi skal få styr på den britiske mutation.

Det mener Steen Ethelberg, der er afsnitsleder ved infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut.

- Vi går fra en sekventering, der er tæt på verdensklasse, til noget, der er endnu bedre, siger Steen Ethelberg til TV 2.

Desuden vil Testcenter Danmark fremadretter tage en ny PCR-test i brug kaldet Delta-PCR-testen.

Den kan påvise, om en positiv prøve indeholder B117 og en række andre virusvarianter, som de danske myndigheder holder øje med.

Ifølge SSI giver det både nye og bedre muligheder for smitteopsporingen, og det styrker overvågningen, hvilket i sidste ende kan give kontrollen med pandemien.

- Kombinationen af de to tiltag gør, at vi kan blive bedre til smitteopsporing, hvilket alt andet lige kan forsinke udbredelsen af virus i Danmark, siger Steen Ethelberg.