Coronavirus

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger

De danske myndigheder arbejder i øjeblikket på et vaccinationspas, som de forventer at have klar i kommende måneder.

Når den nuværende nedlukning er overstået – forhåbentligt 8. februar – så skal det være muligt at gå på restaurant, hvis man er blevet vaccineret.

Det er budskabet fra Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Men det er ikke kun personer med et såkaldt vaccinepas, der skal have lov til at spise ude. Organisationen åbner også op for, at personer, der kan fremvise en frisk negativ prøve, eller personer, som kan fremvise en antistoftest, skal have mulighed for at gå ud.

- Der er lang tid til juli, hvor de forventer at have vaccineret alle danskere, så vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi får åbnet op igen. Det skylder vi også de her danske virksomheder, der virkelig har betalt deres del af coronaregningen, siger Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i Horesta, til TV 2.

Foran i køen

Sundheds- og ældreministeriet har oplyst, at de forventer at have et vaccinepas klar i de første måneder af året, og et sådant pas kan meget vel tænkes at friste nogle danskere til at undersøge, om de kan komme foran i vaccinekøen. Samtidig kan adgang til restauranter, hvis man har været smittet, måske friste nogen til at opsøge smitten.

Men den risiko ser den politiske chefkonsulent ikke;

- Vi skal have gang i debatten og have gang i industrien igen. Vi ved ikke, hvordan landet ser ud om tre uger, men vi vil gerne se på, om man gradvist kan give de her personer mulighed for at komme ud, siger Kristian Nørgaard.

Han understreger desuden, at tiltagene ikke skal stå alene, men ske sammen med nogle af de andre værktøjer. Eksempelvis de såkaldte lyntest.

Fællesskabets interesse

Forslaget møder opbakning fra Dansk Erhverv, der ikke bare mener, at en vaccinationspas kan give adgang til restauranterne, men også til både kulturelle oplevelser og rejser.

- Det kan virke paradoksalt at tale om, mens smitten stadig ikke er under kontrol, men vi er nødt til at se længere frem, og der kan det være et godt værktøj i genåbningen af Danmark, siger Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, til TV 2.

At flere danskere er bekymrede over, at et vaccinepas kan skabe et såkaldt A- og B-hold, er ikke noget, der bekymrer direktøren, selvom han meget vel kan stå noget nær sidst i køen grundet hans alder og helbred, for det er i fællesskabets interesse at åbne samfundet op.

- Jeg vil gladeligt unde folk, der er vaccineret, at komme ud. Vi har hele brancher, der styrtbløder, og det har konsekvenser, hvis ikke du vil vaccineres, siger Brian Mikkelsen.

Ingen gang på jorden

Ideen om, at folk om tre uger igen kan muntre sig på cafeer og restauranter, hvis bare de har det rigtige papir i hånden, har dog ingen gang jorden, hvis du spørger virolog Allan Randrup Thomsen.

- Det er fuldstændigt urealistisk, at man kan begynde at åbne op med vaccinepas om tre uger. Der går meget længere tid. Og jeg er ikke sikker på, at vaccinepas vil få den funktion, som Horesta ønsker, siger han til TV 2.

Og i Enhedslisten er de ligeledes skeptiske. Ikke over for selve ideen om et vaccinepas, men over for, at der kun skal åbnes op for de enkelte og ikke de mange. For problemet er, at vi ifølge Sundhedsstyrelsen endnu ikke ved, om de vaccinerede personer fortsat kan smitte andre, selvom de ikke selv kan blive syge af coronavirus.

- Hvis vi skal have åbnet op, så skal smitten ned, og det gør vi bedst ved at overholde retningslinjerne – og de gælder også for personer, der er blevet vaccineret, siger Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører i partiet, til TV 2

Derudover vil der være grupper, som slet ikke kan blive vaccineret, herunder helt unge mennesker og gravide, og dem skal der også tages hensyn til, understreger sundhedsordføreren.

- Når vi gradvist har fået nedbragt antallet af smittede, så kan vi gradvist gå i gang med genåbningen. Men på nuværende tidspunkt vil et vaccinationspas ikke kunne bidrage med noget, siger Peder Hvelplund.