Samfund

Kommune giver forældre mulighed for kompensation, hvis de holder børnene hjemme

For nogle familier kan det løbe op i flere tusinde kroner hver eneste måned.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at der også var mulighed for kompensation for SFO. Dette var ikke korrekt. Tilbuddet gælder kun for daginstitutioner.

Hvis forældre i Gladsaxe Kommune beslutter sig for at holde deres barn hjemme, kan de nu slippe for at betale til daginstitutioner.

Det oplyser Gladsaxe Kommunes borgmester til TV 2.

Det nye tilbud skal lette noget af presset på dagtilbuddene, efter regeringen 8. januar anbefalede dem at inddele børnene i mindre grupper.

- Ved at give forældrene penge tilbage, kan vi nemmere planlægge de mindre grupper, som børnene skal inddeles i, da vi kommer til at kende antallet af afleverede børn på forhånd, siger borgmester Trine Græse til TV 2.

Beslutningen kommer i kølvandet på en kritik fra Forældrenes Landsorganisation (FOLA), som har efterlyst et initiativ som under nedlukningen i foråret 2020, hvor forældre blev kompenseret økonomisk.

Kan lette presset på institutioner

Det skete, fordi der dengang var tale om en total nedlukning. Men nu, hvor regeringen har sendt en opfordring på frivillig basis til at holde børnene hjemme i bestræbelserne på at inddæmme smitte, har forældrene fortsat skulle betale for en institutionsplads. Og det mener FOLA er forkert.

- Det er kun fair, at man som forælder ikke skal betale fuld pris for en plads i daginstitutionen, når man holder sit barn hjemme i mere end en måned, siger Signe Nielsen, der er formand i FOLA, til TV 2.

Signe Nielsen peger på, at mange forældre i landets kommuner viser samfundssind, fordi de er med til at lette presset på institutioner og personale, som kan være sygemeldte og til test.

- Vi kan være med til at lette presset på institutionerne og holde smitten nede generelt i samfundet, og her kan tilbagebetaling være et virkemiddel, siger hun til TV 2.

Letter planlægningen

I Gladsaxe Kommune er de glade for at have åbnet mulighed for at kompensere forældre for at holde børnene hjemme og få en mere klar idé om, hvem der bliver afleveret, og hvem der bliver hjemme.

- Vi gør det her af planlægningsmæssige årsager. Lige nu ved vi ikke hvor mange børn, der bliver afleveret dagen i morgen, siger Trine Græse.

Det er forskelligt, hvad en daginstitutionsplads koster i de forskellige kommuner. I København koster det 3287 kroner at have sit barn i vuggestue, mens det koster 1853 kroner for en børnehaveplads.

I Aarhus Kommune skal forældre således betale op mod 4700 kroner om måneden, så for nogle forældre vil det gøre en forskel at kunne slippe for at betale for en institutionsplads.

På Christiansborg er der forståelse for forældrenes ønske. Men Brigitte Klintskov Jerkel, der er børneordfører hos de konservative peger på, at situationen nu er en anden end i foråret.

- Sundhedsmyndighederne har vurderet, at det er forsvarligt for forældrene at aflevere deres børn. Det har de ret til, siger hun til TV 2.