Samfund

Sundhedsudvalg siger nej til ekspres-fødsler

Førstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal have mulighed for en overnatning.

Det skal være frivilligt, om man som førstegangsfødende hurtigt vil hjem i vante rammer. Eller om man vil have en ekstra overnatning på hospitalet.

Sådan lyder meldingen efter et møde i Region Hovedstadens sundhedsudvalg onsdag.

På Hvidovre Hospital var der ellers lagt op til, at man fra 8. april ville kunne sende raske førstegangsfødende hjem indenfor otte timer efter fødslen.

Men det stemte et enigt udvalg nej til, forklarer udvalgsmedlem Lars Gaardhøj (S) til TV 2.

- Vi har sagt nej til, at alle førstegangsfødende som udgangspunkt udskrives, hvis de har haft en fødsel uden komplikationer. Det skal være muligt at få en ekstra overnatning, hvis man føler sig utryg eller på anden måde føler sig sårbar, siger Lars Gaardhøj.

Region Hovedstaden skiller sig ud

På Hvidovre Hospital har man omkring 7000 fødsler om året. Heraf er cirka 4000 førstegangsfødende og lidt under halvdelen af disse, forventes udskrevet hurtigt, fordi de selv ønsker at komme hjem.

Til gengæld vil resten nu kunne vælge at tilbringe den første nat på hospitalets barselsafsnit. Og det er et tilbud, Mødrehjælpen hilser velkomment.

- Næsten hver fjerde kvinde i Region Hovedstaden føler sig ikke ordentlig hjulpet i gang med amningen. Regionen skiller sig samtidig ud, fordi fødselsforberedelsen med årene er beskåret til at udgøre to informationsmøder, skrev direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen forud for mødet i sundhedsudvalget.

Lars Gaardbo siger, at man forventer, at mange vil tage imod tilbuddet om at blive på Hvidovre Hospital lidt længere.

- Normalt er der 1800 blandt de førstegangsfødende, som bliver udskrevet hurtigt. Mange af dem vil formentlig vælge at komme hjem alligevel, men de skal kunne få tilbuddet om at blive, siger Gaardhøj.

Har man udsigt til at være førstegangsfødende på Rigshospitalet, kan man dog forvente at skulle hurtigt hjem igen, som ordningen ser ud i dag.

I hvert fald indtil videre.

Riget skal evalueres

- Politikerne vil evaluere erfaringerne fra Rigshospitalet, som hjemsender alle ukomplicerede førstegangsfødende efter 4-8 timer. Spørgsmålet er også, om der ikke skal være de samme muligheder for alle i Region Hovedstaden, siger Lars Gaardhøj.

Rigshospitalet står for 6000 fødsler om året.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Hvidovre Hospital efter onsdagens beslutning i Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

Ifølge bidrag fra hospitalerne tilbydes førstegangsfødende som udgangspunkt:

  • Bornholms Hospital, 2 overnatninger
  • Nordsjællands Hospital, 1-2 overnatninger
  • Herlev Hospital, 1 overnatning
  • Gentofte Hospital, 1 overnatning
  • Rigshospitalet, 4-8 timer.
  • Hvidovre Hospital, 8 timer, men fremover med mulighed for overnatning.