Samfund

Kom hjem fra ferie i Sydafrika og vil ikke selvisolere: - Mit køleskab er tomt, så jeg skal handle

Christian Gregersen har netop været på ferie i Sydafrika. Han droppede isolationen og tog i supermarked, på arbejde og fik middagsgæster.

Onsdag aften blev alle restriktioner forlænget tre uger. Heriblandt også restriktionerne for personer, der ankommer til Danmark med fly. De skal fortsat have en maksimalt 24 timer gammel negativ coronatest.

Derudover opfordres man til at gå i isolation efter ankomst.

Men det vil Christian Gregersen, der er selvstændig, ikke. Han kom hjem fra Sydafrika tirsdag aften, hvor han havde været på ferie.

Han lod sig ikke isolere og tog ud for at handle i Netto, på arbejde i sit kontorfællesskab og inviterede tre middagsgæster onsdag aften.

- Mit køleskab er tomt, så jeg skal i supermarkedet og handle, så jeg kan leve, siger Christian Gregersen, der er selvstændig, til TV 2.

En anden Christian – nemlig Christian Wejse, der er lektor i folkesundhed på Aarhus Universitet - mener, at isolation efter ankomst i Danmark bør være et reelt krav.

Bryder man den, bør det koste en bøde.

- Der er nogen, der har brug for ret høje incitamenter for at overholde anbefalingerne. Det har vi jo set mange gange i den her epidemi, lyder det fra lektoren.

Risiko for smitte med ny variant

Restriktionerne blev indført for at holde nye mutationer af coronavirussen stangen, mens man vaccinerer sårbare ældre.

De første dage i år har adskillige ministre tonet frem på pressemøder og advaret om faren mod nye mutationer, som eksempelvis den britiske og den sydafrikanske. Den britiske menes at være op til 70 procent mere smitsom end den coronavariant, der har domineret indtil videre.

Den sydafrikanske er også mere smitsom og er fundet i 12 lande – blandt andet i Tyskland.

- Der vil være en lille risiko for, at Christian Gregersen lige inden afrejse eller på flyet er smittet med den nye variant, og derfor er anbefalingen, at han går i karantæne, påpeger Christian Wejse.

Christian Gregersen fik en negativ coronatest inden afgang i Sydafrika og har haft coronavirus tidligere.

Han påpeger, at han overholder gældende regler som for eksempel at bære mundbind i supermarkedet.

Hvorfor ikke bare gå i selvisolation?

- Jeg skal jo ikke gå i selvisolation, svarer Christian Gregersen.

Fastholder gældende rejserestriktioner

Justitsminister Nick Hækkerup (S) blev på pressemødet onsdag aften spurgt til, om bødekrav ved brudt isolation kunne være et redskab, regeringen vil gøre brug af.

- Du kan kun komme ind, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål, og så skal du have en negativ test, der kun er 24 timer gammel. Så vi har godt fat i, at vi ikke får lukket smittede mennesker ind i Danmark, lød det fra ministeren.

Han siger, at der dog er noget lovgivning på vej, der kræver tests for en bestemt gruppe ved ankomst.

- For vandrende arbejdstagere er der en anbefaling om, at man skal tage en pcr-test 72 timer efter ankomst, og der er lovgivning på vej for at gøre det til et krav. Bortset fra det fastholder vi de robuste restriktioner i forhold til dem, der rejser ind i landet, sagde Nick Hækkerup.

Christian Gregersen har nok ikke set pressemødet onsdag, hvor justitsministeren sagde de ord.

- Jeg ser ikke pressemøderne. Jeg synes, hun (Mette Frederiksen, red.) opildner til for meget frygt og unødig uro, siger han forud for pressemødet.