75-årig får første Moderna-vaccine i Danmark

Moderna-vaccinen er nummer to til at blive givet til danskerne. Knap 2500 mennesker får del i den første sending af vacciner fra selskabet.

Klokken 12 blev den første vaccine fra det amerikanske selskab Moderna givet til en borger i Danmark.

Det skete i regionens nye vaccinationscenter i Vejle, og overarmen, vaccinen blev skudt i, tilhører 75-årige Andy Thomsen, der er i behandling på Vejle Sygehus for kræft.

Modernas vacciner ankom til Danmark tirsdag. Der var 5000 vacciner i første sending.

Torsdag og fredag er der fuldt booket på vaccinationstider. Men der er stadig ledige tider i slutningen af ugen, fortæller driftchef ved vaccinationscenteret og overlæge, Peter Ivan Andersen.

- I weekenden er der stadig plads til dem, der har fået en indkaldelse, så det er bare om at få sig booket ind, siger han.

Halvdelen er lagt til side

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, fortalte på TV 2 NEWS tidligere på dagen, at der går lidt tid, før den næste sending af vacciner fra Moderna kommer. Derfor gemmer man halvdelen, så der også er til stik nummer to.

Ligesom med vaccinen fra Pfizer/BioNTech skal Moderna gives i to omgange med minimum tre ugers mellemrum.

Sundhedsmyndighederne har garanteret, at danskerne får begge stik fra samme vaccine. Så man giver altså ikke den første vaccine fra Pfizer/BioNTech og anden fra Moderna.

- Der går lidt tid før, vi kommer op i faste store leverancer. Derfor har vi valgt at gemme halvdelen i fryseren, lød det fra direktøren.

Første vaccine, der blev testet på mennesker

Den danske leveringsplan for Moderna-doserne er, at der i uge fire vil ankomme yderligere 6000 doser, ugen efter 16.000 doser og i uge 7 48.000 doser.

Allerede i marts 2020 blev vaccinen første gang testet på mennesker, og det var dermed den første covid-19-vaccine til det.

Den amerikanske vaccine blev EU-blåstemplet til en betinget markedsføring i EU 6. januar.

Vaccinen er også nødgodkendt og i brug i Storbritannien, Israel og USA.

Der er ikke nogen markante forskelle på de vacciner udover temperaturen, de skal opbevares under. For Moderna-vaccinen er det minus 20 grader, hvor det er minus 70 for Pfizers.

 • Gennemsnitlig effekt

  94,5 procent

  95 procent

 • Indkøbspris

  Mellem 157 og 233 kroner

  120 kroner

 • Opbevaring

  Minus 20 grader celsius

  Minus 70 grader celsius

 • Aldersgrupper

  Fra 18 år og opefter

  Fra 16 år og opefter

 • Vaccinetype

  mRNA

  mRNA

 • Antal doser og timing

  To doser med 28 dages mellemrum

  To doser med 21 dages mellemrum

 • Hvor lang beskyttelse

  Mindst et år

  Uvist på nuværende tidspunkt