Coronavirus

Vaccinen kan skabe plads til nye mutationer

Mutationer opstår egentlig som fejl i en virus, men de spiller en vigtig rolle for virussens overlevelse.

Efterhånden som flere og flere verden over får to stik i overarmen og bliver beskyttet mod coronavirus, så burde virussen vel gå i sig selv?

Nej. Så simpelt er det ikke.

Faktisk kan vaccinationerne give plads til, at nye mutationer på sigt vil kunne vinde frem.

Vaccinen har ingen betydning for, hvilke mutationer der opstår, men den kan ændre rammen for, hvilke mutationer der vil have en fordel i kapløbet om at blive den dominerende virus.

Rune Hartmann, professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, forklarer det således:

- Hvis man spærrer alle Hells Angels-rockere inde, så kommer der nok nogle andre og overtager en del af deres territorium, siger han.

Mutationer kan både svække og forstærke virussen

En mutation er egentlig en fejl, som løbende opstår i virus, der dermed ændrer sin genetiske sammensætning.

Faktisk muterer coronavirussen ret sjældent i forhold til andre virusser: Den har en halvt så høj mutationsrate som influenzavirussen og en fjerdedel af HIV's mutationsrate. Men coronavirussen muterer og forandrer sig også.

Ofte er det til noget, der svækker virussen, og dermed risikerer virussen at gå i sig selv igen.

Der er også mange mutationer uden betydning. De kaldes "neutrale mutationer".

Engang imellem er mutationen "god", og den får virussen til at kunne klare sig bedre - for eksempel som vi har set det med B.1.1.7. og den sydafrikanske virusvariant. Den slags mutationer går ikke i sig selv, tværtimod vil de sprede sig mere effektivt.

- Det er evolution, siger Rune Hartmann.

Virusstammer kæmper om at blive størst

Vaccinerne er bygget op omkring coronavirussens såkaldte spike-protein. Det er de små pigge, der sidder uden på virussen, og som er karakteristiske på diverse illustrationer.

Derfor er det afgørende, om mutationen sker i spike-proteinet, når man taler mutationer og vacciner.

For hvis den virusdel forandrer sig tilstrækkeligt meget, vil immunsystemet ikke kunne genkende virussen, og vaccinen vil dermed ikke virke.

Der foregår hele tiden en kamp om at blive størst mellem de forskellige virusstammer, men i takt med, at flere får vaccinen, ændrer landskabet sig omkring konkurrencen.

- Lige nu er det den virus, der kan vokse hurtigst i cellerne, der vinder. Men når mange er blevet vaccineret, vil vinderne være den virus, der både er hurtigst og ikke bliver genkendt af immunsystemet, siger Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

En sådan mutation vil oftest være mildere og løbe "langsommere", tilføjer han. Det betyder, at den vil sprede sig langsommere og ikke medføre lige så voldsomme symptomer.

Jo flere smittede, jo flere mutationer

Jo flere, der er smittede, jo flere mutationer vil der opstå. Derfor er det smart at holde smittetallet nede, hvis risikoen for en stærk mutation skal holdes så lille som muligt.

Et andet middel til at få kontrol over mutationerne er overvågning af de forskellige virusstammer.

Det gør man blandt andet på Aalborg Universitet, hvor arvemassen fra tusindvis af coronaprøver hver dag bliver undersøgt. Gennem det kan man se, hvor mutationerne er geografisk, og hvor meget de spreder sig.

Mutationerne er svære at undgå, men heldigvis er de til at håndtere, lyder det fra begge eksperter.

- Det er noget, der sker, men det er ikke noget, der vil føre til forværrede tilstande, siger Søren Riis Paludan.

Samme procedure som influenza

Hverken han eller Rune Hartmann tror, at de første mange mutationer vil ødelægge coronavaccinernes effekt.

Men hvis det sker, er vi beredt, blandt andet fordi influenzavaccinen bliver opdateret hvert år, så den passer til de nyopståede mutationer. Det samme er planen for vaccinerne mod coronavirus.

Vaccinevirksomheden Pfizer/BioNTech har meldt ud, at de vil være i stand til at lave en ny, mutanttilpasset version af deres vaccine på omkring seks uger.

Herhjemme vil Lægemiddelstyrelsen være klar til at godkende en opdateret version hurtigere, end det er tilfældet med en helt ny vaccine, sagde Thomas Senderovitz tirsdag til TV 2.