Coronavirus

Rykker vaccinationssteder tættere på borgerne

I stedet for tre centrale vaccinationscentre opretter Region Nordjylland 22 lokale vaccinationssteder.

Det kan være svært for ældre borgere at blive vaccineret, fordi de har langt til de store vaccinationscentre, der er oprettet til formålet.

Derfor har Region Nordjylland ændret strategi og flyttet vaccinationen ud lokalt.

Det fortæller socialdemokraten Ulla Astman, der er regionsrådsformand i Nordjylland.

- Vi kunne vaccinere nogle få hundrede stykker i sidste uge, og vores erfaring var, at det var rigtig besværligt for mange af dem at komme til og fra vaccinationsstedet i Aalborg med lang afstand. Så vi valgte at sadle om, siger hun til TV 2.

Skrøbelige borgere

I stedet for tre centrale vaccinationscentre har regionen derfor oprettet 22 lokale vaccinationssteder, som dækker hele landsdelen med et til fire vaccinationssteder i hver af de 11 kommuner.

Især transporten har været en udfordring, fortæller Ulla Astman. Først og fremmest var det problematisk at koordinere kørsler for så mange borgere. Men der var også et hensyn at tage til de ældre borgere.

Efter at have vaccineret de fleste beboere på landets plejehjem er turen nu kommet til personer over 65 år, som modtager praktisk hjælp og pleje i eget hjem.

- Der er tale om borgere, som er skrøbelige og sårbare, og vi vælger at tage mest muligt hensyn til dem, siger Ulla Astman.

Andre regioner overvejer det samme

Den nordjyske regionsrådsformand er også næstformand i Danske Regioner, og hun fortæller, at de fire øvrige regioner har gjort lignende erfaringer som Region Nordjylland.

- Jeg ved, at man også i de andre regioner arbejder med at se, om man kan lave flere vaccinesteder, og det håber vi også, vi kan komme til i længden i resten af landet, siger hun.

Der er dog udfordringer ved, at vaccinen er besværlig at håndtere, da vaccinen fra Pfizer/BioNTech skal opbevares ved minus 70 grader, og vaccinen fra Moderna ved minus 20 grader. Desuden skal der løftes et meget stort planlægningsarbejde.

- Vi er måske heldige i Region Nordjylland, at vi kun har 11 kommuner at skulle samarbejde med i den her situation. Det gør, at det nok har været nemmere for os at få organiseret på relativ kort tid

Flere kommuner slog alarm

Flere kommuner slog tirsdag aften alarm, fordi alt for få tider til vaccinationer blev booket. Blandt andet i Frederikshavn Kommune i Nordjylland, hvor halvdelen af tiderne torsdag og fredag stod ledige.

Og hvis tiderne ikke bliver udnyttet, kan det forsinke den nationale vaccinationsplan.

Det samme gjorde sig gældende i Jammerbugt Kommune, også i Nordjylland, hvor lederen af kommunens sundheds- og hjemmepleje kom med en opfordring:

- Gå ind og spørg jeres far og mor eller tante og onkel, om de har fået et brev i E-boks og hjælp dem med at kigge og få booket en tid til dem, sagde Henriette Lærke, leder af hjemme- og sundhedsplejen i Jammerbugt Kommune, tirsdag til TV 2.

Borgmesteren i Jammerbugt, Mogens Gade (V), mener ikke, at metoden til at få indkaldt de personer, der skal vaccineres, er god nok.

- Vær opmærksom på, at der kan ligge et brev i postkassen eller E-boks og bliv vaccineret, lød det fra borgmesteren tirsdag.