Mink-sagen

Nu falder de første penge til minkavlerne

Det er timehonorarer for aflivning af mink, der nu udbetales.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger i Folketingssalen, at de første honorarer til minkavlere, der har slået deres dyr ned, bliver udbetalt "i disse timer".

De penge, der nu står til udbetaling, er en timelønsbetaling for minkavlernes arbejde med aflivningen af dyrene og ikke den meget omtalte kompensation for et mistet erhverv.

- Fødevarestyrelsen oplyst til mig, at de påbegynder udbetaling i zone 2 i disse timer, men det kan tage resten af måneden at blive færdig med det, siger Rasmus Prehn til TV 2.

1. oktober 2020 besluttede regeringen på grund af en coronamutation i mink og stigende smitte blandt mink, at syge mink og raske mink inden for en radius på 7,8 kilometer af syge mink skulle slås ned.

Det er det aflivningsarbejde, som minkavlerne har afventet at få penge for.

Det er dog ikke sket endnu, da man stadig ikke har fået en aftale på plads.

- Der skal ikke herske tvivl om, at jeg gerne vil have udbetalt kompensation hurtigst muligt og jeg har ingen interesse i at forsinke det her, siger Rasmus Prehn.

Den store erstatningspakke er betinget af en aftale i Folketinget og godkendelse i EU. Men dele af erstatningen - honorarer til avlere, hvis farme ikke var ramt, men lå tæt på smittede farme - udbetales altså nu.

Næste skridt i forhandlingerne er den såkaldte tempobonus og forskud på erstatning for skind til de avlere, der ikke har pelset.

Dem går Fødevarestyrelsen i gang med hurtigst muligt, når den samlede erstatning har været forbi EU, og de politiske forhandlinger er afsluttet.

Forud for dette ligger et stort sagsbehandlingsarbejde for at få et overblik over eventuelle kreditorer, der efter loven er forrest i udbetalingskøen hos de enkelte minkavlere.