Coronavirus

Dansk familie fanget i Australien efter nye coronaregler

Kravet om en negativ coronatest, der er højest 24 timer gammel, er en udfordring for den danske læge Ane Bøndergaard Iversen og hendes familie.

Den danske læge Ane Bøndergaard Iversen og hendes familie bestående af sin mand og tre børn i alderen 10 til 14, er i Sydney i Australien kommet i en svær situation på grund af det danske krav om en negativ test for coronavirus, der er højest 24 timer gammel, hvis man skal vende hjem til Danmark med fly.

- Vi har flybilletter til på fredag med Qatar Airways og skal flyve via Doha i Qatar. Og det er svært at få en kviktest i Doha, hvor vi mellemlander. Vi har planlagt hjemrejsen siden oktober. Den her regel er kommet så hurtigt og uden varsel, og vi havde aldrig forestillet os, at vi ville komme i den her situation. Danske statsborgere kan jo altid vende hjem, har det heddet sig, siger Ane Bøndergaard Iversen til TV 2.

Hun er læge og har arbejdet ét år på et kræfthospital i Sydney, men nu skal familien igen hjem til Danmark – og opholdet i Australien kan ikke bare forlænges nogle uger eller en måned. Ane Bøndergaard Iversens kolleger på Aarhus Universitetshospital er som alle andre i det danske sundhedssystem hårdt pressede i øjeblikket.

- Jeg har et job, hvor de venter mig, og jeg vil gerne hjem og bidrage. Og børnene skal i skole, siger Ane Bøndergaard Iversen.

Prøver at blive testet fredag

De kommende dage frem til fredag vil Ane Bøndergaard Iversen og hendes familie forsøge at finde ud af, hvordan de nu kommer hjem til Danmark.

Hun vil forsøge at se, om det er muligt at få foretaget en PCR-test med svar indenfor 12 timer på fredag. Flybilletterne til 30.000 kroner kan ikke sådan lige laves om uden omkostninger

- Vi skal nok komme hjem på en eller anden måde, men det kan blive meget dyrt for os, og det vil tage længere tid. Vi har kontaktet de danske myndigheder, men det har ikke givet noget resultat, siger Ane Bøndergaard Iversen.

Transportminister: Vi følger situationen tæt

Det er Transportministeriet, der står bag kravet om en højst 24 timer gammel negativ coronatest for at vende hjem til Danmark.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) fastholder, at situationen med mutationer af coronavirus er så alvorlig, at det er nødvendigt med kravet om en negativ coronatest – eller bevis for, man har været smittet.

- De fleste steder i verden er det muligt at få en hurtigtest, og ellers er der muligheder for at flyve til større lufthavne i Europa og få en test før det sidste stykke hjem, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i en skriftlig kommentar til TV 2, siger Benny Engelbrecht i en skriftlig kommentar til TV 2.

Udenrigsministeriet: Negativ test et krav

Hos Udenrigsministeriet er beskeden også, at kravet om en negativ coronatest ikke kan fraviges.

- Det betyder desværre for nogle, at man må ændre rejseplaner. Står man i en situation, hvor en kviktest ikke er mulig, kan man undersøge en anden type test, for eksempel en PCR-test eller få foretaget en test på en privat klinik. skriver Udenrigsministeriet i en mail til TV 2.

Udenrigsministeriet skriver, at hvis det er helt umuligt at få lavet en test, bør man kontakte sit rejseselskab og forsikringsselskab for at få planlagt en alternativ hjemrejse.