Coronavirus

Praktiserende læger melder sig klar til 100.000 vacciner om dagen

I forvejen har lægerne siden julen stået for at vaccinere de mange udsatte borgere på plejehjem og hospitaler.

Der er ikke nogen grund til, at regionerne skal stable store vaccinationscentre på benene og hyre eksternt personale i tusindevis for at vaccinere danske borgere mod coronavirus.

Det mener Praktiserende Lægers Organisation, PLO, i hvert fald ikke.

Den opgave kan nemlig sagtens løftes både effektivt og billigt på landets 2000 lægekliniker med de i forvejen 3000 læger og 5000 sundhedsmedarbejdere.

- Vi rykkede velvilligt ud til plejehjemmene, og nu er vi klar til at assistere i den næste fase, hvor vi kan vaccinere op til 100.000 danskere om dagen. Bare sørg for, at der er forsyninger nok, siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO, til TV 2.

Flere vil få vaccinen

Organisationen har stukket fingeren grundigt i jorden, og fra medlemmerne er svaret et overdøvende ja. Kun én procent meldte tilbage, at det ikke kan lade sig gøre i deres klinik på grund af pladsmangel.

- Selvom lægerne er travle, så er der tid nok. Vi er klar til at arbejde både aftener og weekender, hvis det er nødvendigt, ligesom vi gjorde i forbindelse med vaccinationen af plejehjemsbeboerne, siger PLO-formanden.

For mange danskere vil det desuden være betydeligt lettere at transportere sig til den lokale lægeklinik end til et eventuelt centraliseret vaccinationscenter. Men det er ikke kun i forhold til det rent praktiske, at det er en fordel. Det kan også have en sundhedsfaglig effekt.

- Jeg tror simpelthen, at der vil være større tilslutning til vaccinationsprogrammet, hvis det er, at borgerne kan få vaccinen lokalt, og det er altså et vigtigt element, siger Jørgen Skadborg.

Alle kan vaccinere

Ifølge formanden så er det ikke raketvidenskab at stikke nålen i armen – det kan alle lære, men det betyder noget for mange, at det foregår i trygge rammer. Både i forhold til informationsopgaven, en eventuel opfølgning eller i tilfælde af, at der sker en allergisk reaktion.

Derudover har lægerne også allerede borgernes journaler og kan hurtigt vurdere ud fra sundhedsmyndighedernes retningslinjer, hvilke borgere der skal vaccineres først.

- Selv på hospitalerne har de haft svært ved at lave vurderingerne, og det vil de også få i regionerne, men det er en opgave, som vi kan levere på, siger Jørgen Skadborg.

Med hensyn til at flere af vaccinerne skal opbevares ved minus 70 grader, så gælder det kun, indtil de er taget fra frost. Derefter kan de opbevares i et almindeligt køleskab i op til fem dage.

- Det ville være skammeligt, hvis der gik doser til spilde, og det vil vi naturligvis ikke lade ske, siger Jørgen Skadborg.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen for at få svar på, om de praktiserende læger er en del af planen i forbindelse udrulningen af vaccinen, men styrelsen er ikke vendt tilbage.