Samfund

Mange frygter coronasmitte på jobbet

3F foreslår at lynteste mere personale for at opdage smitte. Men det er svært at gøre ansatte helt sikre, erkender fagforeningen.

Arbejd hjemmefra i videst muligt omfang.

Sådan har en af opfordringerne lydt i kampen mod coronasmitten, men for tusindvis af danskere er det ikke muligt. Sundhedspersonale, buschauffører, rengøringsassistenter og mange andre har været nødt til at tage på arbejde. Men det er langt fra alle, der har været trygge ved det.

I en ny rundspørge har fagforeningen 3F spurgt 1400 tillidsfolk om, hvorvidt deres medlemmer er nervøse for at blive smittet med coronavirus, mens de er på arbejde. Hver tredje fortæller, at deres kollegaer i ”høj” eller ”meget høj” grad er bekymret for at blive smittet på arbejdet.

- Det fylder rigtig meget

En af dem, der både selv er bekymret, og som har oplevet kollegaerne være det, er Annette Nelausen. Hun gør rent på en skole i Roskilde og er tillidsrepræsentant for rengøringspersonalet på 20 andre skoler i byen.

- Det fylder rigtig meget hos mine kollegaer, både her på skolen men også på de andre skoler. De ringer og er nervøse for, hvad de skal gøre, siger Annette Nelausen

Annette Nelausen er rengøringsassistent på Klostermarksskolen i Roskilde og tillidsrepræsentant på 20 andre skoler i byen.

Selvom alle elever i grundskolen som udgangspunkt er sendt hjem, ligger landets skoler ikke helt tomme. Der foregår fortsat nødundervisning af sårbare elever, ligesom der er nødpasning for de mindste klassetrin i landets SFO’er.

Derfor er det heller ikke risikofrit at gøre rent på skolerne, fortæller Annette Nelausen:

- Jeg har kollegaer, der er blevet meget syge. Vi kan både blive smittet af de børn, lærere og pædagoger, vi er sammen med på skolen. Det er ubehageligt at gå med den fare for at blive smittet. Men vi tager også vores forholdsregler, siger Annette Nelausen.

Lyntest kunne give tryghed

Ifølge Ole Holtse Olsen, der er formand for 3F i Roskilde, er der tale om en ”reel bekymring, som mange ude på arbejdspladserne har”.

- Vores medlemmer er ikke sendt hjem. De er ude i forreste linje af samfundet for at få det til at køre. De er udsat for en reel smitterisiko hver dag, og det går mange af dem på, siger Ole Holtse Olsen fra 3F.

Han mener, at bekymring for at blive smittet er større nu, end den var under nedlukningen i foråret. Han glæder sig derfor til, at vaccinen bliver rullet ud. Men indtil da mener han, at det kunne hjælpe, hvis man sørgede for at få lyntestet personalet i højere grad:

- Det er svært, men det kunne måske hjælpe, for så kunne man se, om personalet var smittet. Der kunne stadig være smittede ude i institutionerne. Men jeg tror, at flere og hurtigere test kunne være med til at give en lille smule tryghed i maven.