Coronavirus

Kontakttallet falder - men det skal væsentligt længere ned, advarer Heunicke

Dagens smittetal er fundet i 57.956 prøver, og det giver en positivprocent på 1,86 procent.

Der er registreret 1076 nye smittede med coronavirus det seneste døgn.

Dagens smittetal er fundet i 57.956 prøver, og det giver en positivprocent på 1,86 procent.

Derudover er der registreret 26 coronarelaterede dødsfald, og antallet af indlagte er faldet med tre personer, så der nu i alt er 917 indlagt. Heraf ligger 135 på intensiv og 90 i respirator.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Kontakttal falder, men slet ikke nok

Samtidig falder kontakttallet fra 1,0 til 0,9. Det vil sige, at 10 smittede sender smitten videre til 9 andre.

Men det er slet ikke nok, advarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvis Danmark skal kunne tackle spredningen af den nye og langt mere smitsomme virusvariant fra Storbritannien.

- Det er alt for højt og skal væsentligt længere ned, inden den eksponentielt smitsomme variant tager over i februar. Lad os gøre det, skriver han i et tweet.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) kan den britiske variant være 50-74 procent mere smitsom end de gængse varianter.

- Det er et kapløb med tiden

Selvom der er i øjeblikket er faldende smittetal, vil restriktionerne næppe bliver lempet, når de udløber 17. januar.

Det skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook.

- Andelen der er smittede, ud af dem der testes, er faldet. Det er selvsagt godt. Men hvis vi dermed tror, at vi kan ånde lettet op og slække på restriktioner og adfærd, så risikerer vi først, at det går helt galt, skriver hun.

- Det er et kapløb med tiden. Det kræver, at vi ikke giver slip nu eller i den kommende tid - også selvom at de daglige smittetal måske umiddelbart ser bedre ud.

Det var samme linje, statsministeren lagde i et interview med TV 2 søndag, hvor Mette Frederiksen kaldte det usandsynligt at ophæve de restriktioner, der udløber om fem dage.

Ekspert advarer trods faldende smittetal

Også Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, advarer om at finde ro i de faldende smittetal.

Ud fra hans vurdering falder smittetallet netop nu med 10-15 procent om ugen - et fald der normal er godt. Men den britiske mutation er ved at sprede sig i Danmark, og derfor kan det vise sig, at faldet ikke er tilstrækkeligt.

- Hvis den britiske mutation skal forhindres i at spredes ukontrolleret, skal vi have så stor social afstand, at nye smittede falder med 30-40 procent hver uge, siger han.