Samfund

Fra 20.000 til 653 doser om dagen - derfor blev så få vaccineret mandag

I Region Syddanmark blev lageret af vacciner tømt fredag. 

Danmark er et af de lande i EU, der har vaccineret flest mod coronavirus målt per 100.000 indbyggere.

Men, hvor næsten 20.000 blev vaccineret sidste onsdag, viser det seneste tal for 11. januar, at blot 653 har fået et stik i overarmen.

Årsagen er simpel. Danmark har brugt de vacciner, vi har modtaget.

I Region Syddanmark blev lageret af vacciner tømt fredag.

- Vi har brugt alle vores vacciner på plejehjemsbeboere, på særligt sårbare borgere og vores sundhedspersonale i hele Region Syddanmark, sagde Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, til Fyens.

Nye vacciner på vej

Statens Serum Institut oplyser tirsdag aften, at man mandag modtog den tredje sending vacciner fra Pfizer med i alt 58.500 doser.

Disse vacciner blev tirsdag morgen sendt videre ud i regionerne.

Ligeledes er den første sending af vaccinedoser fra firmaet Moderna ankommet til Danmark. 5000 doser sendes onsdag til Region Syddanmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte i magasinet Lippert på TV 2 NEWS, at de små leveringer hænger sammen med størrelsen på Modernas fabrikker.

- Moderna er en væsentlig mindre virksomhed end Pfizer, og det betyder, at deres produktionsapparat først er ved komme op i gear nu. Så de fleste leverancer kommer først senere på året, sagde han 6. januar.

Tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen ser ikke noget problem i nedgangen i antal daglige vaccinationer.

- Ja, det ville være skønt, hvis vi havde endnu flere vacciner, men der er dem, der er, og det er helt fantastisk, at vi i Danmark har været så effektive, siger Niels Strandberg Pedersen.