Samfund

Boligpriserne er eksploderet, og det er dårligt nyt for én gruppe

Det er særligt i Region Hovedstaden og Midtjylland, at boligpriserne er røget i vejret.

I 2020 steg priserne på huse og lejligheder med lige omkring 10 procent i Hovedstaden, og i Region Midtjylland steg de med cirka 7 procent.

Det viser tal fra Boligsiden.

Forventningerne var ellers, at boligpriserne ville falde i 2020, og der skete da også en opbremsning på boligmarkedet omkring nedlukningen i marts, men markedet vendte hurtigt igen, og siden er priserne er steget støt.

- Nedlukningen bragte fokus på boligen, hvor mange danskere pludselig var tvunget til at bruge betydeligt mere tid, og det fremrykkede befolkningens behov for en større bolig, siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, til TV 2.

De, der har, får mere

Den lave rente har givet mange mulighed for og mod på at skifte boligen ud med en større, men det er ikke alle, der har den luksus.

En række stramninger til lånevilkår de seneste år har sammen med de stigende priser gjort det hvis ikke umuligt så svært at komme ind på boligmarkedet for førstegangskøbere.

De bliver ramt hårdt af stigningerne og mødes med et krav om en stor egenkapital – endog meget stor, hvis de ønsker at købe en bolig nær Aarhus eller København. Det forklarer Curt Liliegreen.

- De, der bliver forgyldt, er selvfølgelig de mennesker, som i forvejen er inde på boligmarkedet. De får en kapitalgevinst, og mange af dem vil kunne bruge den gevinst til at flytte videre til en endnu større bolig, siger han.

Ingen boligboble

Ejendomsværdistigninger på 10 procent om året er næppe noget, der kommer til at fortsætte i de kommende år, men vi kommer ifølge Curt Liliegreen heller ikke til at se et decideret fald i boligpriserne.

- Hvis priserne fortsætter med at stige som nu, så bliver der behov for at se på en ny stramning af lånevilkårene. Det vil igen ramme førstegangskøberne, men det vigtigste er, at vi undgår en ny boligboble på boligmarkedet, siger han.

Han understreger dog, at selvom priserne de seneste år er skudt i vejret, så befinder vi os ikke i en boble på nuværende tidspunkt. Når det drejer sig om boligbobler, så er det ifølge eksperten ofte langt mere spekulativt og ofte centreret omkring projektbyggerier – altså boliger som endnu ikke er bygget.

Derudover har vi set et fald i nettoudlånene i realkreditinstitutterne i Danmark, og vi har ikke set den samme massive belåning af friværdien i ejerboliger som tidligere.

Lavt udbud, stor efterspørgsel og et todelt marked

Hos ejendomsmæglerkæden Nybolig i København genkender de billedet af, at danskerne har fået bedre tid til at flytte og har fået et større behov for enten mere plads eller en have.

Samtidigt er udbuddet af lejligheder dog faldet, og de mange købere til få boliger har været med til at banke priserne op.

- De seneste år har efterspørgslen været enorm, og den er kun blevet større under corona. Men der er kommet mere rift om boligerne, der bliver solgt både hurtigere og dyrere, siger Thomas Stephanou Munch, der er ejendomsmægler i Nybolig, til TV 2.

Det er dog ikke hele landet, der er en del af boligmarkedets himmelflugt. I Region Syddanmark er priserne kun steget med 1,8 procent i snit, og i Region Nordjylland er der sket et fald på 1,7 procent.

- I de to regioner ligger 40 procent af de danske parcelhuse, så vi har vi har i høj grad et todelt boligmarked, der kun er blevet mere udtalt de seneste år, siger Curt Liliegreen.