Coronavirus

Nyt studie sætter tid på immunitet efter smitte

Forskere har undersøgt forekomsten af bestemte celler, der husker coronavirus og tager kampen op, hvis man bliver udsat for coronavirus igen.

Hvis du har været så uheldig at være blevet smittet med coronavirus, er der i hvert fald én god ting ved det:

Din krop er immun over for sygdommen et godt stykke tid efter – med stor sandsynlighed i mindst seks måneder og muligvis længere end det.

Det skriver Videnskab.dk.

Sparsomt med forskning

Studiet er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Det bygger på blodprøver fra 188 tidligere coronasmittede, hvoraf 43 af patienterne havde været raske i mere end seks måneder.

Da coronapandemien kun har været her godt et år, er der endnu ingen undersøgelser, der kan give svaret på, hvor lang tids immunitet man har, efter at man har været smittet med coronavirus.

Men den forskning, der er lavet, peger på, at man med stor sandsynlighed er immun i minimum seks måneder.

Og det er gode nyheder, mener Trine Mogensen, der er professor i infektionsimmunologi på Aarhus Universitet.

- Det er positivt, når vi får mere og mere evidens for, at vores formodninger og strategier med vaccination og immunitet vil virke, siger hun til Videnskab.dk.

Advarer mod undtagelser

Forskerne bag studiet har blandt andet undersøgt mængden af antistoffer i blodet. Det var relativt stabil i mere end seks måneder.

Derudover har de undersøgt mængden af det, der kaldes hukommelses-B-celler. Det er de celler i immunforsvaret, der husker coronavirus og laver nye antistoffer ved et nyt møde med coronavirus, og dermed er det, der sørger for, at man er immun mod at blive smittet igen.

I løbet af seks måneder fik de nu tidligere coronasmittede flere og flere af denne slags celler i blodet.

Samtidig undersøgte forskerne mængden af corona-specifikke T-celler, der kan gøre det af med de af kroppens egne celler, der er inficeret med coronavirus. Dem havde de tidligere smittede også, seks måneder efter at de var syge, men mængden var dog halveret.

Med andre ord, havde deltagerne flere hukommelses-B-celler, nogenlunde den samme mængde antistoffer og færre corona-specifikke T-celler.

Sammenlagt betyder det, at man kan forvente, at man er immun over for coronavirus i minimum seks måneder, konkluderer forskerne.

Professor Trine Mogensen understreger dog, at der kan være undtagelser fra den månedlange immunitet, og at man har set enkelttilfælde med folk, der har været smittet to gange.

Derfor skal man stadig overholde myndighedernes retningslinjer, selvom man har været smittet med coronavirus.