- Vi er vrede, og vi er trætte, og vi er ved at blive sindssyge. Hvor er den virus?

I alt 23 personer blev anholdt efter demonstrationer i København og Aalborg.

- Vi er her alle sammen, fordi vi er fucking utilfredse med, hvad der foregĂĄr i vores fucking lorteland.

Sådan lød arrangørens velkomst til en demonstration lørdag aften, da han trådte op på en lille scene med tilhørende lydsystem foran Københavns Rådhus.

Et par hundrede mennesker foran ham anerkendte budskabet med begejstrede tilrĂĄb og klapsalver.

De fleste med fakler i hånden, mens andre i mængden lyste Rådhuspladsen op med romerlys og bomberør, der sammen med de mange lysskilte på de omkringliggende bygninger skabte en farverig scene.

Imens brølede en sang – lavet over den gamle italienske protestsang 'Bella Ciao' – ud af højtaleren med omkvædet: ”Vi marcherer, vi protesterer. Mette ciao, Mette ciao, Mette ciao, ciao, ciao”.

Jeg kæmper for min frihed, det kan jeg love dig. Det her er fucking sygt

Diana Hansen, dagplejemor og demonstrant

En kvindelig taler gik pĂĄ scenen. Hun var vred, lod hun forsamlingen vide:

- Vi er vrede, og vi er trætte, og vi er ved at blive sindssyge. Hvor er den virus?

- Er I klar til at smadre byen på en ikkevoldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her, sagde hun.

Hvordan man smadrer en by pĂĄ en ikkevoldelig mĂĄde, stod hen i det uvisse.

Men der gik mindre end en halv time, før politiet trak kniplerne mod demonstranterne, mens øldåser, tændte fakler og fyrværkeri fløj hen over hovedet på de kampklædte betjente.

En frihedskamp mod restriktioner og vacciner

Demonstrationen var arrangeret af Facebook-gruppen ’Men in Black, Denmark’, der den seneste tid har fået opmærksomhed på de sociale medier efter sin første demonstration 19. december.

De ville sætte fællesskab i fokus og samle Danmarks vågne befolkning, skrev de i Facebook-invitationen til ’Demonstration for frihed’, der var lovligt anmeldt.

Som en del af en verdensomspændende bevægelse tror de ikke på, at coronavirus udgør en trussel mod samfundet, og at vaccinerne er farlige.

De føler, at deres frihed krænkes af de mange restriktioner, der er sat i værk for at bremse smitten.

En af demonstranterne var dagplejemoren Diana Hansen, som midt i virvaret af sirener, kanonslag og fakler stoppede op og blev forarget over synet af undertegnedes pressekort, der giver adgang bag politiets linjer.

- Så kan du bare vise det der og få lov til at bevæge dig rundt, mens vi andre får tæsk af politiet?

En slet skjult henvisning til, at de etablerede medier ifølge bevægelsen er med til at udbrede forkert fakta om coronavirus og dermed er en del af en sammensværgelse mod folket.

- Det, du går hjem og skriver, er jo det, folk gerne vil høre. Det ved vi godt, sagde Diana Hansen.

Hun indvilgede dog alligevel i at deltage i et interview.

Når Mette Frederiksen siger hop, så gør vi det

Diana Hansen, dagplejemor og demonstrant

Sammenstød flere steder i byen

Inden mødet med Diana Hansen blev demonstrationen forsøgt opløst af politiet.

Det begyndte, da de korte taler på Rådhuspladsen sluttede, og de støjende demonstranter til lyden af en stortromme og brag fra fyrværkeri vandrede ned ad Strøget.

Her mødte de hurtigt en politiafspærring med kampklædte betjente, som ikke ville have demonstranterne den vej.

- Frihed for Danmark, vi har fået nok, lød parolen fra demonstranterne igen og igen, mens der blev mere og mere trængt i den smalle gågade.

Da den protesterende folkemængde ikke kunne komme længere, råbte flere ”fremad, fremad”.

Pludselig gjorde politiet udfald mod demonstranterne, der under slag fra betjentenes knipler flygtede tilbage mod RĂĄdhuspladsen.

Her udspillede sig en flere minutter lang magtkamp mellem betjentene og demonstranterne, indtil politiet fik opløst demonstrationen i mindre grupper.

Det blev til flere sammenstød på Rådhuspladsen og H.C. Andersens Boulevard, men til sidst fik politiet sendt demonstranterne på en længere gåtur.

Det kom igen til sammenstød rundt omkring i byen, inden den sidste del af demonstrationen blev opløst på Nørrebro.

Hvem har en interesse i det? Det har medicinalindustrien, der tjener penge pĂĄ vaccinerne. Det har Bill Gates og Kina

Demonstrant

En verdensomspændende sammensværgelse

I ly af et busskur ved Rådhuspladsen forklarede Diana Hansen, at hun har været en del af bevægelsen, der siden sommeren sidste år har demonstreret på Christiansborg Slotsplads mod restriktionerne og en kommende epidemilov.

- Jeg kæmper for min frihed, det kan jeg love dig. Det her er fucking sygt.

Men forstår du ikke, at politikerne er nødt til at gøre noget for at stoppe smitten?

- Nej, det gør jeg ikke. Se på dødeligheden. Har du set statistikkerne? Der er ikke nogen overdødelighed i dag. Nå nej, det er, fordi vi har passet på og taget afstand, siger de (myndighederne, red.) så. Hold nu kæft.

Dét selvom Statens Serum Institut i de sidste uger af 2020 registrerede en overdødelighed i Danmark, der kobles til covid-19, og at mange andre lande har oplevet "ekstrem overdødelighed".

I forbindelse med 'Demonstration for frihed' 9. januar kom det til sammenstød mellem politi og demonstranter. Flere civilklædte betjente foretog anholdelser. Video: Steven Knap / BYRD Video: TV 2 Danmark

Men tror du, der er en eller anden sammensværgelse i hele verden?

- Selvfølgelig er der da det. Når nogen siger noget, så hopper vi med. Når Mette Frederiksen siger hop, så gør vi det. Alle mine kollegaer er åh så bange.

Hvem skulle have en interesse i at fĂĄ lukket hele verden ned?

Diana Hansens veninde brød ind:

- Hvem har en interesse i det? Det har medicinalindustrien, der tjener penge pĂĄ vaccinerne. Det har Bill Gates og Kina.

Undskyld mig, men er du ikke vĂĄgnet op og har forstĂĄet, at der er et eller andet galt her?

Demonstrant

SĂĄ det er medicinalindustrien, der stĂĄr bag?

Diana Hansen tog ordet igen:

- De er en stor del af det. Men hvem er det, der overtager alle vores små butikker lige om lidt, som går konkurs? Det gør staten, der går ind og opkøber det hele.

Hvad skulle statens interesse være i det?

- Penge. Ej, det må du kraftedeme ikke spørge om. Det ved du sgu da godt som journalist.

Det var lige nøjagtig det, som vi ikke ville tolerere, hvorfor vi tvang dem tilbage

Vicepolitiinspektør Rasmus Schultz om opfordring til at "smadre byen"

- Du vil blive stillet til ansvar

Mens politiet via højtalere på salatfadene lod vide, at demonstrationen var erklæret ulovlig i "dronningens og lovens navn", fortsatte interviewet med Diana Hansen.

De her restriktioner handler jo i høj grad også om, at man vil undgå overbelastede sygehuse, der kan medføre, at andre patienter ikke kan få behandling?

- Nej, nej, nej. Har du set billederne fra Hvidovre? Der blev filmet, og der var ikke et øje.

Diana Hansen refererede til skjulte optagelser, som en mand for nyligt lavede pĂĄ en tom afdeling pĂĄ Hvidovre Hospital for at pĂĄvise, at der ikke var travlt med coronapatienter.

En historie som ophavsmanden ifølge TV 2 LORRY dog måtte tilstå ikke var rigtig, da hospitalsledelsen forklarede, at der var tale om et ambulatorium, som var lukket delvist ned, fordi personalet var udlånt til at hjælpe på coronaafdelingerne.

Kort efter blev interviewet med Diana Hansen afbrudt af to andre demonstranter.

- Undskyld mig, men er du ikke vågnet op og har forstået, at der er et eller andet galt her?, lød det fra den ene, hvorefter den anden brød ind:

- Du er journalist. Du vil blive stillet til ansvar. Det er godt, min ven. Held og lykke med det.

Vi ved, at der er beviser på, hvem der angreb hvem først, alt fra overfald på civile borgere, kvinder, ældre, mødre og deres børn fik tæv af ordensmagten

Men in Black, Denmark pĂĄ Facebook

18 personer anholdt

Omkring klokken 22.30 lørdag aften meddelte Københavns Politi, at demonstrationen var opløst, og at politiet var i gang med at ”lægge byen i seng”.

Vicepolitiinspektør Rasmus Schultz forklarede, at politiet respekterede demonstranternes ytringsfrihed, men at opfordringen til at sprede sig og ”smadre byen” blev for meget for ordensmagten:

- Det var lige nøjagtig det, som vi ikke ville tolerere, hvorfor vi tvang dem tilbage, så vi ikke fik dem ind i Indre By.

På Facebook beskyldte ’Men in Black, Denmark’ efterfølgende politiet for grove overfald på demonstranter og efterlyste videodokumentation:

- Mange udefra vil ikke indse det, men vi ved, at der er beviser på, hvem der angreb hvem først, alt fra overfald på civile borgere, kvinder, ældre, mødre og deres børn fik tæv af ordensmagten. Flere bevidstløse og flere tilskadekomne efter voldeligt angreb af betjente, der skulle være en del af folket i Danmark.

I løbet af natten til søndag konstaterede Københavns Politi via Twitter, at i alt 18 personer blev anholdt – heraf størstedelen for vold mod tjenestemand:

Også i Aalborg var der lørdag aften demonstration "for frihed". Her blev fem personer anholdt.