Tv-vært bliver kritiseret for interview med Jes Dorph - var det også sket, hvis hun var en mand?

Der er en tendens til, at professionelle kvinder bliver nedgjort, siger kønsforsker.

Siden tv-vært Mette Bluhme Rieck interviewede Jes Dorph-Petersen i 'Aftenshowet', er det væltet ind med kritiske kommentarer til DR-værten.

Hun bliver kritiseret for at være en "smatso", "hysterisk rejekælling", "dum ko", "strigle", "krampe", et "pigebarn" og "skinger".

Og det er faldet flere for brystet, at mange af kommentarerne, som DR-værten har modtaget, handler om hendes køn. Blandt andre TV 2-værterne Ditte Haue og Cecilie Beck.

På Instagram har Cecilie Beck skrevet et opslag, hvor hun undrer sig over måden, hvorpå interviewet er blevet modtaget.

- Mette bliver kaldt en strigle, kælling og det, der er værre, skriver hun.

Og til TV 2 uddyber hun:

- Jeg tror, at hvis en mandlig journalist havde stillet de samme spørgsmål, havde han også fået kritik, men han var ikke blevet kaldt mange af de sexistiske ord, hun bliver udsat for, siger Cecilie Beck.

Forskellige reaktioner

I Instagram-opslaget sammenligner Cecilie Beck ’Aftenshowet’-interviewet med et andet interview om Jes Dorph-sagen. Nemlig TV 2-vært Abdel Aziz Mahmouds interview med indholdsdirektør på TV 2, Lotte Lindegaard, i ’Go’ Aften Live’.

Jeg synes, at det er helt vildt, at Abdel bliver hyldet på den måde, mens Mette bliver svinet til

Cecilie Beck, vært på TV 2

Abdel Aziz Mahmoud blev efterfølgende rost på de sociale medier for sin præstation og for at "gå hårdt" til Lotte Lindegaard.

- Jeg synes, at det er helt vildt, at Abdel bliver hyldet på den måde, mens Mette bliver svinet til. Jeg vil vædde med, at hun er mødt ind på arbejdet og tænkt: "Pokkers, at den skal lande på mit skrivebord". For det er ikke rart at lave sådan et interview, men det er vores opgave som journalister at stille kritiske spørgsmål, og jeg synes faktisk, at hun gik meget frygtløst til værks, siger Cecilie Beck.

'Helten' og 'skurken'

Abdel Aziz Mahmoud og Mette Bluhme Rieck genkender, at de har modtaget meget forskellig feedback på deres interviews.

Ifølge Mette Bluhme Rieck handler det om, at hun har interviewet ’folkets helt’, altså Jes Dorph-Petersen, som, flere mener, er blevet uretfærdigt behandlet. Imens har Abdel Aziz Mahmoud interviewet ’skurken’ i form af TV 2s indholdsdirektør, der har været med til at afskedige Jes Dorph.

- Det var en opgave, vi hver især mødte ind til, og fordi jeg tilfældigvis møder ind og skal være kritisk over for den anklagede, der føler sig forurettet, og Abdel over for den ansvarlige for fyringen, så ender det sådan, siger Mette Bluhme Rieck til TV 2.

Journalistik skal være kritisk. Det handler om at udfordre sine kilder. Det er vores opgave som journalister

Abdel Aziz Mahmoud, vært på 'Go' Aften Live'

Og det er ifølge begge værter en væsentlig pointe: De er mødt på arbejde og har fået en opgave, som de udfører – i det her tilfælde et kritisk interview.

- Journalistik skal være kritisk. Det handler om at udfordre sine kilder. Det er vores opgave som journalister, siger Abdel Aziz Mahmoud til TV 2.

Kritikken forværret af køn

Så er det kilderne eller værternes køn, der er skyld i de forskellige reaktioner på interviewene?

Svaret er formentlig, at uanset hvilken vært – mand eller kvinde – der havde foretaget et kritiske interview med folkekære Jes Dorph-Petersen, havde værten modtaget negative reaktioner.

Men fordi det netop var 38-årige Mette Bluhme Rieck, er kritikken accelereret.

Det vurderer Kenneth Reinicke, der er kønsforsker ved Roskilde Universitet.

- Hvis en mand havde stillet de spørgsmål, som Mette Bluhme Rieck stiller, havde der formentlig været en større forståelse for nødvendigheden af at stille spørgsmålene, siger han.

Han peger desuden på, at forskning viser, at der er en tendens til, at professionelle kvinder bliver nedgjort.

- Hvis vi er uenige med mænd, skriver vi, at de har en latterlig holdning, men trækker ikke kønskortet, siger Kenneth Reinicke.

Tidligere debatter

Det er ikke første gang, at kvindelige tv-værter modtager kommentarer, der er rettet mod deres køn.

Tidligere har Politikens Rasmus Bech sat gang i debatten ved at beskrive Nina Munch-Perrins stilletter som "sylehøje". Og Lise Rønne er blevet kritiseret for at "vimse småneurotisk rundt i vanlig værtindestil" i samme avis.

Det ledte dengang til en kritik af, at kvindelige værter modtager "tydeligt kønsspecifikke nedladenheder", som Lise Rønne formulerede det i en kronik.

- Det reproducerer og gøder på ubeskriveligt uheldig vis en kultur, der intet, som i intet, godt kan siges om, skrev Lise Rønne i kronikken.

Og ifølge de mangeårige værter Abdel Aziz Mahmoud og Mette Bluhme Rieck er der heller ikke nogen tvivl om, at tv-værter bliver dømt på deres køn.

- Når en kvinde stiller spørgsmål på en måde, som seerne ikke er tilfredse med, men som de ikke kan sætte en finger på journalistisk, er der slet ikke nogen tvivl om, at værtens køn ofte bliver inddraget. Det oplever jeg ikke som mand, siger Abdel Aziz Mahmoud.