Coronavirus

Familie kan ikke få kviktest - ved ikke hvordan de skal komme hjem til Danmark

En dansk familie i Canada kan i praksis ikke komme ind i landet med de nye rejserestriktioner, fordi de ikke kan få lyntest i landet.

Fredagen blev hele verden rød, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde meldte ud, at alle former for rejser til hele verdens lande nu frarådes i et forsøg på at købe tid, mens vaccinen bliver udrullet, lød det.

- Vi ved, at de smitsomme virusvarianter kan importeres til Danmark via rejser. Det, er regeringen bange for, sker, sagde Jeppe Kofod.

Det betød også, at der blev lavet restriktioner for flyrejser. Og det sætter Bjarke Risager, der netop har færdiggjort en postdoc i geografi, og hans familie i en klemme.

De er nemlig ved at flytte hjem til Danmark efter et midlertidigt ophold i Canada. Men eftersom Canada ikke opererer med kviktest, hvor man får svar efter 15 minutter, kan familien ikke få lov at komme ombord på et fly til Danmark.

- Vi har opsagt lejlighed, solgt nogle ting, sendt nogle ting over Atlanten, vi har booket flybilletter i oktober, og vi har en lejlighed klar til os derhjemme, hvor vi havde planlagt at selvisolere i ti dage. Nu får vi at vide, at vi i praksis ikke kan rejse tilbage til Danmark, siger Bjarke Risager til TV 2.

De nye regler betyder nemlig, at man for overhovedet at kunne stige ombord på et fly med kurs mod Danmark, skal være udrustet med en negativ coronatest, der er maksimalt 24 timer gammel. Ellers kan man som flyselskab få en bøde, lød det fra transportminister Benny Engelbrecht (S) til samme pressemøde fredag.

Håber på dispensation

Bjarke Risager fortæller, at det i Canada ikke er muligt at få en kviktest, og det er det, der stikker en kæp i hjulet på familiens flytning.

- Med de her PCR-test kan vi ikke nå at få svaret indenfor 24 timer, lyder det.

Familien, der foruden Bjarke Risager består af hans canadiske kone og deres to børn, bor hos familie, mens de afventer, om de kan få dispensation, så de alligevel kan komme hjem.

Deres afgang fra Canada er booket til torsdag, og Bjarke Risager er i kontakt med både den danske ambassade og et konsulat om mulige løsninger.

- De håber, at der kommer dispensation fra de steder i verden, der ikke har adgang til de her tests, siger Bjarke Risager.

Børn op til 12 år undtaget

Regeringens nye rejserestriktioner blev indført for at forhindre import af nye mutationer, der kan sætte fart på pandemien i Danmark. Det har vi blandt andet set med den britiske variant, der smitter væsentligt hurtigere, end den variant, der har været dominerende i Danmark hidtil.

Udover at man ikke må komme ombord et fly til Danmark uden en maksimal 24 timer gammel negativ coronatest, skal man påvise et anerkendelsesværdigt formål i Danmark.

Det kan for eksempel være, hvis man er primær omsorgsperson for et mindre barn eller for en, der er alvorligt syg. Det må man også, hvis man er dansk statsborger.

Børn op til 12 år er undtaget reglen om test.