Samfund

Otte fremstilles i grundlovsforhør efter demonstrationer i København

I København er der blevet affyret fyrværkeri og kastet øldåser efter politiet. I alt 23 blev anholdt i Aalborg og København.

Politiet har lørdag aften været talstærkt til stede ved to demonstrationer i Aalborg og i København.

I Aalborg er der fem anholdte. Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Også i Aalborg blev der skudt med fyrværkeri mod politiet. Video: Asger Manuel Jørgensen

Det var gruppen 'Men in Black, Denmark', der var mødt op i Aalborgs gader for at demonstrere. Politiet skønner, at der var omkring 50 til 65 personer til stede ved demonstrationen.

Demonstrationen begyndte omkring klokken 17.30, men kort tid efter måtte Nordjyllands Politi gribe ind over for flere af de sortklædte fremmødte, skriver TV 2 Nord.

Ifølge politiet agerede de ikke med ro og orden og afveg fra den aftalte rute under demonstrationen.

Fyrværkeri affyret mod politiet

Demonstranterne skød fyrværkeri mod politiet på Strøget i København. Video: Asger Manuel Jørgensen

Også i København var der mødt demonstranter fra 'Men in Black, Denmark' op på Rådhuspladsen. Her blev der blandt andet fyret fyrværkeri af.

Ifølge TV 2s reporter på stedet forsøgte de fremmødte demonstranter at bevæge sig ned ad Strøget, efter en håndfuld taler på selve Rådhuspladsen. Cirka 50 meter nede af Strøget blev gruppen på et par hundrede mennesker, stoppet af kampklædt politi, der havde afspærret handelsgaden med salatfade.

Mødet mellem demonstranter og politi resulterede i et sammenstød, hvor de sortklædte demonstranter affyrede kanonslag, smed fakler og kastede øldåser mod politiet, som svarede igen med at trække deres stave.

TV 2s reporter fortæller, at demonstrationen efterfølgende vendte om og bevægede sig ned ad Vesterbrogade og videre ned ad HC Andersens Boulevard, mens de råbte 'Frihed for Danmark - vi har fået nok'. På H.C. Andersens Boulevard var størstedelen af demonstrationen langsomt ved at blive opløst kort efter klokken 20. En fraktion af demonstrationen bevæger sig dog fortsat i området, mens de råber 'Politikontrol skaber mere vold' og 'Frihed for Danmark - vi har fået nok'.

18 er blevet anholdt ved demonstrationen. ti personer for vold mod tjenestemand, fire for fornærmelig tiltale, en for at fremkalde opløb og true med vold, to for grov forstyrrelse af den offentlige orden og den sidste er anholdt for at bryde fyrværkeriloven. Det skriver Københavns Politi på Twitter natten til søndag.

Søndag morgen oplyser Københavns Politi at otte ud af de 18 anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør. Alle otte er i forvejen kendt af politiet, oplyser vicepolitiinspektør Rasmus Schultz til TV 2.

TV 2s reporter Verner Joost fortæller, at der er blevet kastet med blandt andet fyrværkeri mod politiet. Video: Sofie Sparre

Protest mod coronarestriktioner

Demonstrationerne, som er lovligt anmeldt, er angiveligt en protest mod de restriktioner, der er indført for at dæmme op for coronapandemien.

Folkene bag kalder sig frihedskæmpere og skriver på Facebook:

- Vi mødes på gaden for frihed......!! Vi går march for og med, hele og ALLE i Danmark. Vi er Danmarks børn! Uanset år, overbevisning og holdning, fra alle landets hjørner marcherer vi med vågne øjne. VI GÅR FOR DANMARKS FRIHED!

Ifølge TV 2s reporter på stedet er demonstrationen slut, men Rasmus Agerskov Schultz oplyser, at man fortsat holder øje med mindre grupper af demonstranter rundt om i København.