Samfund

Far til dræbt socialpædagog: - Vi har overlevet krig og bomber, men ikke den danske psykiatri

Den dræbte Yamma Ahamadzais familie og venner håber, at hans død fører til en ændring i den danske psykiatri.

Lørdag klokken 12 mødtes pårørende, venner og støtter til en demonstration ved bostedet Ørbækskilde i Fårevejle.

Her blev den 29-årige Yamma Ahamadzai knivdræbt 30. december sidste år, mens han var på arbejde som specialpædagog.

Omkring 60 mennesker havde trodset vinterkulden og var mødt op til demonstrationen, der var tænkt både som en mindehøjtidelighed og en demonstration til fordel for bedre arbejdsvilkår i psykiatrien.

Yamma Ahamadzai blev bisat fredag, men ifølge hans ven Ahmad Walid Rashidi er det ikke det sidste punktum, der er sat i sagen.

- Vi håber på, at Yammas liv ikke går til spilde. At der bliver sat lys på problemerne i psykiatrien. Det er jo ikke første gang, vi har været nødt til at tage afsked med én af medarbejderne i psykiatrien, siger Ahmad Walid Rashidi.

Også Yamma Ahamadzais far holdt tale ved dagens demonstration.

- Vi har overlevet krig og bomber, men ikke den danske socialpsykiatri, sagde han og kaldte sin søn for en "menneskemekaniker":

- Yamma var særligt god til udsatte borgere, og han havde sit drømmejob, da han blev dræbt, sagde faren fra talerstolen.

Ansvaret skal placeres

En 19-årig beboer fra Ørbækskilde er sigtet for drabet på Yamma Ahamadzai. Han nægter sig skyldig, men blev fængslet i et lukket grundlovsforhør.

Fængslingen klinger dog hult hos Ahmad Walid Rashidi og de andre fremmødte ved demonstrationen.

- Det er en hul retfærdighedsfølelse, vi står med. Det, at en psykisk syg, 19-årig gerningsmand har dræbt ham, er én ting. Men ansvaret skal placeres, og det er altså ikke bare hos den 19-årige. Det er også hos politikerne og bostedet selv, siger Rashidi og spørger:

- Hvor mange lig skal der på bordet, før vi begynder at lave reelle forandringer i psykiatrien?

Mette Frederiksen: Vi skal passe bedre på de ansatte

Den tragiske hændelse har da også allerede fået politisk opmærksomhed fra flere kanter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev på sin Facebook nytårsaftensdag, at man ikke skal miste livet ved at gå på arbejde.

- Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund. Det er desværre ikke første gang, det sker. Vi skal blive bedre til at passe på de ansatte, skrev hun.

Også Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), kommenterede på Facebook det tragiske knivdrab og efterlyste en bedre psykiatri.

- En ufattelig tragedie, at en medarbejder mister livet på et privat bosted i Odsherred. Nu må der skrides ind og lovgives, så psykisk syge og farlige patienter ikke udskrives fra psykiatrien til opholds- og bosteder. Det handler om sengepladser og en tilgang i psykiatrien, hvor patienterne udskrives når de er raske, fremfor hurtigst muligt, skrev han efter drabet.

Knivdrabet på den 29-årige socialpædagog er det sjette drab på et bosted i socialpsykiatrien siden 2012.