Ministerium ruller snart vaccinepas ud
Vaccinepasset vil være ret ens med det testpas, man allerede nu kan hente online.
Fra i løbet af januar vil danskerne kunne føje endnu et punkt til listen over ting, de skal huske på rejsen: Et vaccinepas.
Passet, der dokumenterer, at man er blevet vaccineret mod covid-19, bliver nemlig rullet ud i løbet af 2021's første måned. Det bekræfter Sundheds- og Ældreministeriet.
- Formålet med et dansk vaccinepas er at sikre, at man som borger på enkel og sikker vis kan dokumentere, at man er blevet vaccineret, fx hvis man skal til udlandet, og der stilles krav om dokumentation, skriver ministeriet i et skriftligt svar til TV 2.
Skal printes ud
Passet bliver digitalt og vil kunne hentes ned og printes fra sundhed.dk. Her har man allerede mulighed for at få et overblik over sine andre vaccinationer.
På samme hjemmeside kan man nu hente et testpas, hvis man har brug for papir på, at man har fået foretaget en covid-19-test med negativt svar.
Det nye vaccinepas vil komme til at lægge sig tæt op ad testpasset, skriver ministeriet.
Dokumentation ved rejser
Lige nu bliver det debatteret flere steder i verden, om et vaccinepas skal være et krav for at bevæge sig mere frit i samfundet eller rejse.
I Israel har man indført et grønt pas til folk, der har fået vaccinen, så de kan deltage i større arrangementer. Europa-Kommissionen planlægger også at have EU-vaccinepas klar i 2022.
- Det er forventningen, at der kan være krav fra andre lande om forevisning af vaccinedokumentation ved indrejse. Her kan et dansk vaccinepas bruges, lyder det fra Sundheds- og Ældreministeriet.
De tanker vækker begejstring i flere brancher, der har lidt under coronapandemien, blandt andet i fly- og festivalbranchen, skriver DR.
Flere steder i det danske erhvervsliv ser man passet som en vej tilbage til den verden, der var før coronapandemien og en måde at få gang i økonomien igen.
Et opdelt samfund?
Tanken om at lave en opdeling af befolkningen, hvor de vaccinerede har adgang til aktiviteter og begivenheder, som ikke-vaccinerede ikke har, har tidligere været til debat.
Bekymringen er, at det kan skabe et A- og et B-hold i samfundet, når nu vaccinen i udgangspunktet er et tilbud, ikke et krav. Tilbage i november afviste myndighederne dog idéen om, at vaccinerede borgere ville få flere rettigheder end dem, der ikke var blevet vaccineret.
Selvom man er vaccineret, vil der gælde samme retningslinjer som for andre, sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde 26. november.
Der er også et borgerforslag i gang, hvor 10.000 danskere lige nu har skrevet under på, at de er imod indførelsen af et vaccinepas, fordi "vaccinering bør være et personligt valg og bør ikke give ekstra fordele i samfundet."
Ministeriet gør opmærksom på, at "der endnu er behov for at indsamle mere viden om vaccinernes effekt, fx hvor længe vaccinationerne er dækkende, og om man som vaccineret fortsat kan sprede smitten."