Mink-sagen

Minister kom med simpelt løfte - to måneder senere venter minkavlerne stadig

Minister lovede kompensation inden for to uger - men det er over to måneder siden nu. Minkavler ved ikke, hvad han skal stille op.

Danske mink er borte, burene står tomme hen, men minkavlerne har stadig ikke set skyggen af den kompensation, som de blev lovet af erhvervsministeren.

En af dem er minkavler Niels Christian Poulsen, der fortæller til TV 2, at han forventer mellem 30 og 40 millioner kroner i erstatning, efter at alle danske mink blev beordret nedslagtet i forsøg på at forhindre spredning af en minkvariant af coronavirus.

- Mine frustrationer er store, fordi vi kan ikke komme videre. Hvad skal vi engang, når det her ender? Hvordan er vi stillet økonomisk, bliver vi fuldstændig klædt af?

Den 5. november sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) ellers, at der ikke ville gå ret længe, før minkavlerne kunne forvente, at de modtog en godtgørelse.

Erhvervsministeren blev den dag spurgt, om han kunne love at give minkavlerne svar på, hvordan deres kompensation ville se ud indenfor 14 dage.

Han svarede klart:

- Ja, det kommer vi til at kunne give dem, sagde Simon Kollerup til TV Midtvest.

Nu er der gået to måneder, siden løftet blev afgivet. Partierne er stadig ikke nået til enighed.

Lyn-analyse

Der er gået politik i det her. Selvfølgelig er det kompliceret, og der er store uenigheder om, hvor meget man mener, at minkavlerne skal kompenseres alt efter, hvilket parti man spørger. Men alle kan huske, hvor voldsomt et forløb det var omkring den manglende lovhjemmel, og regeringen har virkeligt et problem her, og det kan oppositionen udstille. Og det er netop også for regeringen, at problemet vokser - og det ved oppositionen godt. 

K: Hårdt at være vidne til

Det møder kritik fra blandt andre erhvervsordførere Hans Kristian Skibby (DF) og Mona Juul (K).

- Det går for langsomt. Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt og rigtig hårdt at være vidne til, at vi overhovedet ikke har fået en krone ud til minkavlerne endnu, siger Mona Juul (K).

Skatteminister Morten Bødskov (S), der vikarierer for finansministeren og sidder dermed for bordenden i disse forhandlinger, forklarer tempoet med, at det er komplicerede forhandlinger.

- Der er mange minkavlere, mange forskellige forhold på de enkelte farme, og alt det her skal ind i de her beregninger, lyder det fra ministeren, der håber på, at der snart er en aftale, men kommer det ikke nærmere.

Minkavleren forstår godt, at det er et kompliceret regnestykke. Men han sender en idé afsted til politikerne omkring forhandlingsbordet, der ville hjælpe minkavlernes økonomiske situation.

- Vi har nogle regninger, for eksempel løn, som man bare kunne udbetale. Det kunne en hvilken som helst bogholder i hvilket som helst firma klare meget hurtigt, siger Niels Christian Poulsen.