To briter er tiltalt for udbyttesvindel for ni milliarder

Sanjay Shah, som tidligere er udpeget som bagmanden i sagen, nægter fortsat at have gjort noget forkert.

To briter er blevet tiltalt for at have fået udbetalt over ni milliarder kroner i uberettiget refusion af udbytteskat fra den danske statskasse.

Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet - i en pressemeddelelse.

Vi er selvfølgelig ikke så blåøjede, at vi tror, at de af egen drift møder op i en retssag

Per Fiig, fungerende statsadvokat ved SØIK

Der er tale om en britisk statsborger, der er bosat i Dubai, samt en britisk statsborger, der er bosat i Storbritannien. Det er en formodet hovedmand og hans formodede håndlanger.

Og ifølge Per Fiig, der er fungerende statsadvokat ved SØIK, er tiltalen resultatet af fem års kompliceret efterforskning.

- Det er den største sag i SØIK’s historie, vi nu kan rejse tiltale i. Vi mener, at de har forøvet et kynisk og nøje planlagt bedrageri, hvor de har svindlet den danske statskasse for ni milliarder kroner, siger han til TV 2.

SØIK har endnu ikke sat navne på de to tiltalte. Men britiske Sanjay Shah, som bor i Dubai og tidligere er udpeget som hovedmanden, har tidligere erklæret sig klar til at møde i en straffesag i Danmark.

Fakta om udbyttesagen

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over otte milliarder
  • En gruppe fra USA anført af Matthew Stein og Jerome Lhote er involveret i udbetalinger for over fire milliarder
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 520 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Politiet har sigtet et ukendt antal personer

Efterforskningen fortsætter

I udbyttesagen er der i alt blevet svindlet for 12,7 milliarder kroner. Selvom der er rejst tiltale mod to personer for svindel og forsøg på svindel for 9,6 milliarder kroner, fortsætter efterforskningen derfor, oplyser Bagmandspolitiet.

De to mænd mistænkes for på vegne af en række investorer og selskaber via et veltilrettelagt og organiseret svindelnummer at have indsendt mere end 3000 ansøgninger for at få udbetalt mere end ni milliarder kroner i uberettiget refusion af udbytteskat.

Bagmandspolitiet har foreløbig beslaglagt værdier i hele udbyttesagen for omkring tre milliarder kroner hos forskellige personer og selskaber i en række forskellige efterforskningsspor.

Det gælder blandt andet det spor, hvor der nu er rejst tiltale mod to personer.

Sådan foregik svindlen

Den formodede svindel handler om refusion af udbytteskat.

Danske aktionærer skal betale 27 procent i skat af udbytter fra danske aktier. Et udbytte er, når et selskab deler et overskud med aktionærerne.

Udenlandske investorer kan dog slippe for at betale skat af udbyttet. Men pengene tilbageholdes automatisk af Skat, og investorerne skal så bede om at få pengene retur.

Et organiseret netværk har angiveligt søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Shah: - En åben ladeport

Sanjay Shah har i årevis opholdt sig i Dubai, hvorfra han gennem sine advokater og rådgivere har bedyret sin uskyld og henvist til, at han blot har udnyttet et hul i loven.

I oktober tonede Shah selv frem på skærmen i det internationale finansmedie Bloomberg og satte ord på sagen.

Her sagde han blandt andet, at alle hans klienter havde haft en reel aktiebeholdning, og at hverken han eller hans klienter havde gjort noget ulovligt. Han mente i stedet, at det danske skattevæsen havde ladet en ”ladeport stå åben”.

- Hvis man skal give nogen skylden, bør det være de danske skattemyndigheder for ikke at lukke smuthullet. De blev gjort opmærksomme på smuthullet flere år inden, at jeg trådte ind på scenen. De gjorde intet ved det. De sov ved roret, siger Shah i interviewet.

Men den forklaring køber SØIK ikke.

Talsmand: - Shah nægter fortsat at have gjort noget forkert

Ifølge Per Fiig er der beviser for, at de to tiltalte svindlede sig til milliarder fra den danske statskasse.

- Vi mener, at der er opgivet oplysninger til Skattestyrelsen, som er forkerte, og at man på den måde har svindlet styrelsen til at udbetale de ni milliarder, siger han.

I en mail til TV 2 fortæller Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine, at hverken Shah eller hans advokat ved mere om tiltalen end medierne.

Men alligevel fastholder han sin uskyld.

- Hr. Shah nægter fortsat at have gjort noget forkert og understreger, at han modtog professionel hjælp, før han gennemførte handlerne, skriver talsmanden blandt andet.

Har erklæret sig klar til retssag

Alligevel erklærede Sanjay Shah sig allerede i oktober klar til at møde op til en mulig straffesag i Danmark, hvis der rejses tiltale af anklagemyndigheden.

- Og jeg ved, at det værste, der kan ske, er, at jeg bliver smidt i fængsel i tre år, sagde Sanjay Shah til Børsen.

Han understregede samtidig, at han forventer, at Dubai, hvor han opholder sig, vil udlevere ham, hvis der rejses tiltale i Danmark.

Hvis ikke vil han alligevel møde op, siger han til Børsen.

Men på trods af tilsagnet vil SØIK nu sætte alle kræfter ind på at sikre, at de to tiltalte i sagen rent faktisk bliver stillet for en dansk dommer.

- Vi er selvfølgelig ikke så blåøjede, at vi tror, at de af egen drift møder op i en retssag i Danmark, hvor de risikerer at få en lang fængselsstraf, siger Per Fiig.