Samfund

TV 2 har ikke ydet Jes Dorph retfærdighed, mener hans advokat

TV 2 oplyser, at de har fuld tillid til konklusionerne i undersøgelsen, der har været årsag til Jes Dorph-Petersens afskedigelse.

- At vurdere fortidens synder med nutidens MeToo-briller. Den holder ikke. I hvert fald ikke i Jes Dorph-Petersens tilfælde.

Sådan lyder det fra Jes Dorph-Petersens forsvarsadvokat Mette Grith Stage om afskedigelsen af den tidligere nyhedsvært og vært på programmet 'Go’ aften Live', der produceres af Nordisk Film TV for TV 2.

Tirdag kom det frem, at Jes Dorph-Petersens afskedigelse er et resultat af en intern undersøgelse om seksuelt krænkende adfærd på TV 2, hvor to kvinder har henvendt sig angående tv-værten. Undersøgelsen er blevet foretaget af et eksternt advokatfirma.

Advokat: Vidner kan ikke bekræfte kvindernes forklaring

Af hensyn til de to kvinder har TV 2 ikke villet oplyse yderligere om den konkrete sag. Men ifølge Politiken handler anklagerne om, at tv-værten for 18 og 20 år siden skulle have udsat to tidligere journalistpraktikanter for krænkende adfærd.

Jes Dorph-Petersen siger til Politiken, at han ikke kan genkende kvindernes oplevelser.

Ifølge Mette Grith Stage er det humlen i dét, som hun og tv-værten mener er det problematiske i sagen.

- Min klient bliver afhørt under et interview. Efterfølgende har man fat i nogle vidner, som ikke bekræfter kvindernes forklaring. Alligevel vælger TV 2 og deres advokat at lægge deres forklaring til grund (for afskedigelsen, red.), siger Mette Grith Stage til TV 2.

TV 2: Vi har fuld tillid til undersøgelsens konklusioner

Hos TV 2 understreger man, at man har fuld tillid til, at advokatfirmaets undersøgelse er "foretaget systematisk og grundigt, og at man har dannet sig et fuldt billede af omstændighederne, inden man har konkluderet".

Det siger indholdsredaktør på TV 2, Lotte Lindegaard.

Hun peger derudover på, at det er vigtigt at skelne mellem en arbejdsretssag og strafferetssag.

- Det er ikke en straffesag, og ingen skal i fængsel. Det her er en arbejdsretssag, og det er noget helt andet. Og når vi får Norrbom Vinding (advokatfirmaet, red.) til at tage sig af det, så er det ikke, fordi vi giver dem en bestemt opgave. De er faktisk uvildige. De kommer udefra. De lytter ikke til de rygter, der har været, siger hun til TV 2.

Hun understreger samtidig, at TV 2s fokus er at skabe en tryg arbejdsplads uden krænkelser.

- Derfor accepterer vi heller ikke krænkelser, og krænkelser er uforenelige med at bestride en position, hvor man er billedet på TV 2s værdier, siger Lotte Lindegaard.

For 20 år siden var der ikke interne regler på TV 2

Ifølge Mette Grith Stage har TV 2 igangsat en proces, som efter hendes opfattelse hverken yder Jes Dorph-Petersen retfærdighed eller retssikkerhed.

Hun fremhæver, at TV 2 for 18 og 20 år siden ikke havde interne regler om, at en studievært ikke måtte have et seksuelt forhold til en kollega eller en praktikant.

- Vi skal huske på, at der ikke er tale om erhvervspraktikanter på 15 år, men voksne kvinder i starten af 20’erne, siger Mette Grith Stage.

Hun kalder beskyldningerne mod Jes Dorph-Petersen ”meget, meget voldsomme.”

I et opslag på Facebook skriver Jes Dorph-Petersen selv, at TV 2 og advokatfirmaet bag undersøgelsen efter hans opfattelse havde afgjort sagen på forhånd.

- Selvom der er helt centrale dele, jeg ikke kan genkende – og selvom vidner har støttet min forklaring – har advokatfirmaet og TV 2 alene valgt at lægge anmeldernes version til grund for deres afgørelse. Versioner, jeg fik forelagt første gang under den eneste afhøring, jeg deltog i, og som jeg derfor ikke fik mulighed for at forberede mig på, skriver han.

Nødvendigt med vurdering af ret og rimelighed

Den interne undersøgelse, der har ført til Jes Dorph-Petersens afskedigelse, blev igangsat sidste år.

Det skete, efter Sofie Lindes meget omtalte optræden i 'ZULU Comedy Galla', der blev fulgt op af, at seks TV 2-ansatte skrev et åbent støttebrev og opfordrede andre kvinder i mediebranchen til at stå frem.

Mette Grith Stage fortæller, at hun har al mulig respekt og forståelse for TV 2s interne undersøgelse. Men hun siger samtidig, at man er nødt til at hugge bremsen i og vurdere, hvad der er ret og rimeligt.

- Der har ikke været problemer i de efterfølgende 18 år, hvor min klient har holdt sig på dydens smalle sti. Er det rimeligt, at det så mange år efter skal betyde, at TV 2 ikke længere kan bruge den her mand som studievært, spørger advokaten.

Hun mener, at TV 2 i stedet skulle have opstillet retningslinjer, der peger fremad, og hvoraf det fremgår, at man bliver fyret, hvis for eksempel studieværter har et seksuelt forhold med praktikanter eller andre kollegaer.

11. december kom det frem, at også TV 2 NEWS-vært Jens Gaardbo fratrådte sit job på baggrund af den interne undersøgelse på TV 2.

Denne artikel er blevet opdateret, efter Lotte Lindegaard, der er indholdsredaktør på TV 2, har udtalt sig.