Coronavirus

Regeringen opfordrer nu selv til, at forældre holder børn hjemme - hvis de kan

Ansvaret bliver lagt over på forældrene, mener organisation, der efterlyser klar udmelding: Hvem skal holde børnene hjemme, hvis de kan?

Det er afgørende, at daginstitutionerne fortsætter med at være åbne, så danskerne kan passe deres arbejde, selv om det på grund af restriktioner lige nu foregår i eget hjem.

Sådan har regeringen og sundhedsmyndighedernes svar lydt igen og igen som begrundelse for, at landets daginstitutioner fortsat skal holde åbne, når store dele af resten af Danmark er lukket ned.

Jeg har hørt fra forældre, at de har holdt deres børn hjemme i fire uger op til jul, og at de er ved at gå ned med stress

Signe Nielsen, formand for FOLA

Men ligesom pædagogernes fagforbund, BUPL, opfordrer regeringen nu også selv til, at danskerne holder ”børn hjemme fra dagtilbud, hvis dette er muligt.”

Det fremgår af pjecen 'Skærpet forsamlingsforbud og nye tiltag for at imødegå cluster B.1.1.7', som blev udgivet af Sundhedsministeriet tirsdag.

Forældreorganisation: Hvem er det, der skal holde børnene hjemme?

Mange forældre er i forvejen splittede, når det gælder om at følge opfordringen fra BUPL og at skulle passe sit arbejde.

Det kan man, hvis man er hjemsendt uden at have hjemmearbejde

Pernille Rosenkrantz-Theil

Formanden for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), Signe Nielsen, efterlyser derfor, at regeringen melder klart ud: Hvilke forældre er det, der skal holde deres børn hjemme, hvis de kan?

- Regeringen lægger med den her udmelding ansvaret over på forældrene, som i forvejen er enormt meget i tvivl om, hvorvidt de har ret til at sende deres børn af sted. Er det forældre, der er sendt hjem med lønkompensation fra staten, der skal holde deres børn hjemme, hvis de kan?, spørger Signe Nielsen.

Onsdag formiddag kom svaret fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S):

- Det kan man, hvis man er hjemsendt uden at have hjemmearbejde. Der er store grupper i vores samfund lige nu, som ikke kan passe deres arbejde hverken hjemmefra eller fysisk. Og der vil man kunne holde sine børn hjemme, siger ministeren til TV 2.

Hvis den ene person arbejder hjemme, og den anden skal møde på arbejde. Kan man så holde sit barn hjemme?

- Det er svært at sige. Det kommer an på den konkrete families situation. Hvis man bor meget småt, og det derfor bliver umuligt for den ene part at passe arbejdet hjemmefra på grund af de omstændigheder, man bor under, så ville man stadig kunne få passet sit barn. Det er derfor, vi siger, "hvis man kan".

Forældre har levet med dårlig samvittighed i flere måneder

Ifølge Signe Nilsen har mange forældre i nu mange måneder levet med konstant dårlig samvittighed – enten over for arbejdet eller børnene.

- Jeg har hørt fra forældre, at de har holdt deres børn hjemme i fire uger op til jul, og at de er ved at gå ned med stress. Hvis man skal arbejde, skal man ikke have børn hjemme – både daginstitutioner og SFO for de mindste er åben, siger Signe Nielsen.

Dertil kommer, at mange forældre ved siden af eget arbejde skal hjemmeskole skolebørnene, der alle er hjemsendt indtil i hvert fald 17. januar. Der er mulighed for pasning i landets skolefritidsordninger, men her er opfordringen også mange steder, at man skal holde børnene hjemme, hvis det er muligt.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil skal de forældre, der sender deres barn i vuggestue eller børnehave, ikke have dårlig samvittighed.

- De skal foretage den vurdering, der er omkring deres familiesituation og sende deres børn af sted, hvis det er det, der kan lade sig gøre, siger hun og opfordrer til, at alle er ordentlige over for hinanden, så der ikke som i foråret opstår konflikter mellem daginstitutioner og forældre, der sender deres børn af sted.

BUPL ønsker nødpasning

BUPL oplyser onsdag til TV 2, at daginstitutionerne ”åbenlyst” er i en meget svær situation, da institutionerne ligesom som resten af samfundet står over for den mere smitsomme engelske variant af coronasmitte.

- Man skal også huske på, at daginstitutioner jo ikke bare er opbevaring af børn. Det handler i høj grad også om, at børnene skal møde omsorg og nærvær – og et vis antal af kendte pædagoger hver dag, for at de også trives, siger formanden for BUPL, Elisa Rimpler, til TV 2.

Både BUPL og Forbundet for Fag og Arbejde (FOA) har flere gange kritiseret regeringens beslutning om at holde dagtilbud åbne og har opfordret til, at daginstitutioner overgår til nødpasning, ligesom det var tilfældet i foråret.

Fra regeringen har det imidlertid flere gange lydt, at daginstitutionerne er afgørende for at holde hjulene i det danske samfund i gang.

Senest lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag, at:

- Når daginstitutionerne er afgørende i det store maskineri, så er det jo fordi, at hvis vi lukker al børnepasning ned, vil der være medarbejdere, som vi ikke kan undvære, der ikke kan få passet deres børn.

BUPL og styrelse er uenige

Ifølge BUPL er pædagogerne på randen af sammenbrud blandt andet på grund af stigende smittetilfælde – og ifølge fagforbundet viste tal i december, at pædagoger er blandt den hårdest ramte faggruppe, når det gælder smitte med coronavirus.

Dette er flere gange – også senest på pressemødet tirsdag – blevet afvist af direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fordi der ifølge myndighederne ikke er tegn på, at der er flere smittede blandt pædagoger.

Fra både Enhedslisten og SF lød et forslag mandag, at vuggestuer og børnehaver helt skulle lukkes ned og kun være åben for nødpasning.

Men fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil lød det samme dag, at institutionerne fortsat skulle være åbne, ”så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt.”