Lippert

Ny vaccine godkendt - men vi kommer til at vente på, at produktionen kommer op i gear

I første omgang modtager Danmark 5000 doser af Moderna-vaccinen – formentlig allerede i næste uge.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er meget begejstret for, at EU har godkendt corona-vaccinen fra amerikanske Moderna. Dermed er der nu to godkendte vacciner, der kan bruges i Danmark.

- Det er ekstremt glædeligt. Nu får vi to vacciner i vores arsenal. Det betyder, at så snart de kommer til Danmark, så skal de ud og bruges, siger Magnus Heunicke.

Danskerne skal dog væbne sig med tålmodighed. For selv om Danmark har købt tre millioner Moderna-vacciner, så skal vi ind i foråret, før den nye vaccine for alvor kommer til at gøre en forskel herhjemme.

I første omgang modtager Danmark 5000 doser af Moderna-vaccinen – formentlig fra næste uge.

- Moderna er en væsentlig mindre virksomhed end Pfizer, og det betyder, at deres produktionsapparat først er ved komme op i gear nu. Så de fleste leverancer kommer først senere på året, siger Magnus Heunicke i magasinet Lippert på TV 2 News.

Der er endnu uklart, hvornår de første danskere kan få et vaccinestik med Moderna-vaccinen. Og Magnus Heunicke understreger da også, at det i de kommende måneder primært er vaccinen fra Pfizer-BioNTech, der vil blive stukket i danske arme.

- Vi regner med at få en – desværre – mindre andel af Moderna-vacciner i første kvartal, end vi får af Pfizer-vaccinen, siger han.

Langt til 100.000 vacciner om dagen

Selvom der nu er flere vacciner på vej til Danmark, så er der fortsat lang vej til myndighedernes ambition om at vaccinere 100.000 danskere om dagen.

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sagde den 4. januar, at man var klar til at vaccinere 100.000 danskere om dagen fra februar. Men Brostrøm talte blot om, at logistikken var på plads. Det er fortsat usikkert, hvornår der er vacciner nok til at kunne føre ambitionen ud i livet.

Hvor langt skal vi ind i 2021, før vi kan vaccinere 100.000 personer om dagen?

- Der er jo en række forbehold. Blandt andet skal vaccine-testene og godkendelsesprocedurerne gå godt, og så skal der ikke opstå fejl i produktionsapparatet. Med de forbehold, så vil vi i løbet af februar og marts måned få markant flere vacciner og markant flere producenter, der får godkendt deres vacciner.

Markant flere. Er det 20.000 om dagen? Eller 50.000 eller 80.000?

- Det afhænger fuldstændig af, hvordan det går med produktionen. Vi presser på i EU-systemet på alle måder, vi kan.

Så i marts er det realistisk?

- Det, der er realistisk, det er, at vi får vaccineret en meget stor del af risikogruppen, når vi når påske.