Coronavirus

Mange alvorligt syge børn i Sverige efter coronasmitte - fire tilfælde i Danmark

Det seneste tilfælde i Danmark var for en uge siden - overlæge forventer flere.

I Sverige er et usædvanligt stort antal børn lige nu indlagt med alvorlig sygdom efter at have været smittet med coronavirus.

Det skriver det svenske medie Sydsvenskan.

Der er tale om sygdommen Multisystem Inflammatory Syndrome, der oversat til dansk betyder multisystem inflammatorisk syndrom hos børn (MIS-C eller PIMS).

- Vi har haft omkring 100 børn med MIS-C i Sverige. Det er kommet som en anden bølge efter sommeren, og lige nu har vi ganske mange børn, som bliver behandlet for det. Der er fortsat ingen dødsfald, oplyser børnelæge og immunolog ved Karolinska Sygehuset Petter Brodin.

Også i Danmark er der konstateret tilfælde, men i Sverige har omkring 30 svenske børn været så livstruende syge, at de har haft brug for intensiv behandling. Alene i Skåne har der ifølge den svenske børnereumatolog Robin Kahn i de seneste uger været seks alvorlige tilfælde, hvoraf fire af børnene blev behandlet på intensivafdelingen.

Det seneste tilfælde var for en uge siden

I Danmark er der indtil videre konstateret fire tilfælde med MIS-C. Der har ikke været dødsfald, men børnene har været så syge, at de har været indlagt på sygehuset.

Det oplyser Mette Holm, der er overlæge på Børne- og Ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, og som har indgået i en overvågning af børn med symptomer på MIS-C.

- Årsagen er, at der er mange flere smittede i Sverige end i Danmark. Men vi forventer, at vi kommer til at se flere tilfælde herhjemme, siger hun til TV 2.

Børnelæger over hele Danmark har siden de første meldinger fra udlandet i maj været opmærksomme på sygdommen, og det var også i maj, at det første tilfælde blev konstateret hos en syvårig dreng fra Odense.

Siden har der været yderligere tre tilfælde – det seneste for en uge siden, oplyser Mette Holm.

MIS-C er en senfølge hos børn

Det karakteristiske ved MIS-C er, at børn kan blive alvorligt syge med blandt andet påvirkning af hjertet.

Men det særlige er, at symptomerne først starter uger efter, at selve coronavirussen er ude af kroppen – og som børnene eller deres forældre måske ikke engang ved, at de har været smittet med, fordi de har været symptomfri.

Derfor troede eksperterne i første omgang, at børnene var syge på grund af den alvorlige og sjældne børnesygdom Kawasakis Syndrom. Allerede en måned senere stod det imidlertid klart, at der ikke var tale om Kawasakis Syndrom, men om en langt alvorligere tilstand - nemlig MIS-C.

Forskerne ved også nu, at det er kroppens eget immunforsvar, der uger efter overstået smitte med coronavirus begynder at angribe kroppens organer. Altså i virkeligheden en senfølge hos børn efter smitte med coronavirus.

Kawasakis Syndrom

  • Kawasakis syndrom er en børnesygdom, der giver feber, diarré og ledsmerter. Tilstanden er meget velkendt blandt børnelæger.
  • De synlige symptomer er røde øjne uden øjenbetændelse, røde læber, rød tunge, udslæt og hævede lymfeknuder på halsen. 
  • I en fjerdedel af tilfældene får børnene udposninger på hjertets blodårer, og det kan være farligt uden den rigtige behandling. 
  • Det smitter ikke, men der er heller ikke en test, man kan tage for at afgøre, om det er Kawasaki, barnet fejler.
  • Med den rette behandling kommer børn sig uden mén. 

Feber, ondt i maven og positiv coronatest

Ifølge en opgørelse blandt 186 tilfælde i USA står det nu også klart, at MIS-C rammer de ældre børn. For hvor Kawasakis Syndrom er udtalt blandt børn mellem seks måneder op til fem år, er gennemsnitsalderen for de 186 sager i studiet cirka otte år.

Samtidig er der nu en helt klar definition på symptomerne for MIS-C, der dog fortsat minder meget om symptomerne for Kawasakis Syndrom.

Forskellen er, at børn enten skal have en positiv pcr-test for coronavirus, antistoffer for coronavirus eller have haft meget tæt kontakt til en person, som har haft coronavirus, før der ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO og de amerikanske sundhedsmyndigheder CDC er tale om MIS-C.

- Børnene skal derudover have høj feber i mere end tre dage, og mange har hyppigt mavesmerter, der er så svære, at det kan minde om blindtarmsbetændelse. Børnene får også hududslæt, røde øjne og forandringer på deres læber, siger Mette Holm.

Hun fremhæver, at sygdommen, der er sjælden, bliver behandlet med et immundæmpende lægemiddel, og at de danske tilfælde indtil videre ikke har været svære at behandle.